КАМПАНИЯ 1: Цялостен процес по изработка на уеб сайт

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

КАМПАНИЯ 1: Цялостен процес по изработка на уеб сайт

Настоящата публикация е част от образователна кампания на Фондация AMP, целяща да повиши дигиталния капацитет на таргет групите на фондацията – микро, МСП, социални предприемачи, неправителствени организации и хора със свободни професии. Материалът е създаден в съответствие и за изпълнение на мисията на фондацията.

Защо имате нужда от уеб сайт?

Краткият отговор на този въпрос е: Защото така ще достигнете до аудиторията чрез интернет. Няма да залагаме на крайни твърдения, че “в днешно време всичко се случва в интернет”. Не всеки се стреми към интернет революция, която да завладее световния пазар. В реалния живот съществуват бизнеси, които ефективно оперират и без онлайн присъствие в собствената си визия за успех. Има много предприемачи, които развиват дейността си на локално ниво и не се нуждаят от излишен шум около тях. Да речем, че живеете в малък град, ръководите свой собствен сладкарски цех и снабдявате местните жители с торти. Имате си изградена клиентела и работите на горна точка на капацитета си. Приходите, които получавате, са достатъчни да водите спокоен начин на живот, да пътувате и да се радвате на изграденото от вас. В този случай нуждаете ли се от уебсайт? Няма да бързаме с отговора.

Наличието на уеб сайт предполага придобиването на по-широка перспектива и по-голяма близост с потребителите, които обикновено са свикнали да търсят всичко в интернет – от стоки от първа необходимост до специализирани услуги. Ако вашата потенциална аудитория може да бъде уловена в този момент на сърфиране, то тогава уебсайтът е първа и основна стъпка във вашето дигитално развитие.

Едно е сигурно: ако се стремите да разраснете бизнеса си от малък към среден или голям и нямате намерение да прекарате десетилетия в опитите си за разрастване, то тогава уебсайтът е заслужаваща си инвестиция.

Вашият уебсайт ви помага да спечелите доверие

Чували ли сте някога въпроса „Имате ли уебсайт?“ От човек, който се интересува от вашата дейност. Хората се чувстват удобно да получават цялата информация, от която се нуждаят, от вашия сайт, без да се налага да бъдат “купени”. Това е вашата информационна база, а също и инструментът ви за конверсии. Ако вашият уебсайт е проектиран правилно с голямо съдържание, можете да генерирате всички необходими потребители и да легитимирате бизнеса си като надежден такъв. Вашият уебсайт също може да съдържа ревюта, отзиви и подробности за вашите услуги или продукти с много повече подробности. Но най-важното е, че чрез него хората могат да научат за вас.

Уебсайтът помага на хората да споделят своите отзиви за вас

Всички знаем колко важнен е маркетингът “от устата на уста”. Но какво правите и самите вие, когато някой ваш приятел ви предложи даден продукт или услуга от конкретен доставчик? Търсите го в мрежата. Независимо дали тази препратка идва от уста на уста, приятел, социални медии или от други източници, едно от първите неща, които ще направите, е да потърсите уебсайт. Ако този конкретен доставчик няма такъв, познайте какво? Засягате проблема, посочен по-нагоре – губите доверие.

Уебсайтовете генерират потенциални потребители и обратна връзка

Целта на всяка маркетингова или рекламна кампания е да генерира лийдове (потенциални потребители), които в крайна сметка да се превърнат в потребители и вашият уебсайт може да направи това много по-ефективно от всичко друго, при това работи 24/7/365. Кампаниите по имейл не са чак толкова ефективни, защото хората са склонни да изтриват имейли, които не разпознават. Но вашият уебсайт? Те са го посетили с причина и ако се интересуват от това, което можете да предложите, ще ви дадат своя имейл адрес. 

Вашият уебсайт може да даде на хората това, от което се нуждаят

Подходящо мото за вашето онлайн присъствие би могло да бъде: „ако помогнем на други хора да станат успешни, то тогава и ние ще бъдем успешни”. Вашият уебсайт дава възможност на потенциалните потребители да разберат, че имате това, което търсят, без да се налага да говорят очи в очи с никого. Можете да направите това, използвайки множество форми на съдържание като различни лендинг страници, продуктови страници, блог постове, електронни книги, уебинари, подкасти и инфографики. Ако предоставяте на посетителите си висококачествена информация, услуга или продукт, който може да реши проблема им, усилията ви ще бъдат възнаградени.

Уеб страница на организацията ви е нейната визитна картичка в Интернет

Уебсайтът на организацията можем да сравним още с витрината на магазин или щанд по време на изложение. Искате да изкушите хората да ви посетят, привличайки ги с визуално съдържание, което отразява кои сте и какво правите. Вашият уебсайт е цифровият еквивалент на вашата същност като организация. Наличието на добър уебсайт ви позволява да обслужвате уникалните си цели и да представите проекта си пред света.

Tипове уебсайтове

Има огромно разнообразие от типовете уебсайтове на организации. Това може да бъде обикновен уебсайт с една страница, даващ основно описание на дейността и контактни данни, или сложна уеб платформа, предоставяща широк спектър от направления или мащабно портфолио. Това може да е малка платформа за дарения  или може да е уебсайт тип визитка , чиято цел е да представи услугите или стоките, както и начините за получаването им. Това е причина за съществуването не само на обемисти уебсайтове с широка функционалност, но и на целеви страници, отговарящи на същата нужда.

Преди да започнете с изработката и дизайна на вашия уебсайт, важно е да определите целите му, полезността и целевите потребители. Задайте си следните въпроси, за да определите какъв тип искате да е той:

Кой ще използва вашия уебсайт? 

Защо ще го използва?

Какви проблеми на своите посетители ще разреши?

Какво ще ги накара да искат да се върнат отново (и дали е необходимо)?

Какво ще направи вашия уеб сайт специален?

Уебсайтът е съвкупност от уеб страници, които предоставят на потребителите разнообразно съдържание, включително текст, изображения, видео, аудио и др. Те се идентифицират с име на домейн и се публикуват на уеб сървър. Тук ще опишем няколко типа уебсайтове, класифицирани по следните основни фактори: функционалност, съдържание и дизайн.

Що се отнася до съдържанието – неговия мащаб и честотата, с която се актуализира – уебсайтовете могат да бъдат разделени на две големи групи – статични и динамични (интерактивни). 

Статичните сайтове обикновено са направени за информационни цели, а не за взаимодействие с посетителите си. Съдържанието в тях не се променя и актуализира често.

Динамичните уебсайтове са тези, чието съдържание редовно се актуализира. Нещо повече, различните потребители често виждат различна информация. Пример можем да дадем с уебсайт за електронна търговия: това, което ще виждате при всяко отваряне на сайта зависи от множество фактори – местоположение, история на търсенето, горещи промоции, последно разглеждани продуктови страници и т.н. Анализирайки всички тези неща, уебсайтът трябва да актуализира съдържанието си. Нещо повече, потребителите могат да генерират някакво съдържание сами или да персонализират това, което искат да видят с филтри, маркери и други подобни – в този случай уебсайтът ще трябва да реагира на всички действия динамично и да показва актуализираното съдържание на потребителите. Не е чудно, че ние взаимодействаме с този вид уебсайтове много по-често, отколкото със статичните, защото интернет потребителите искат много повече от уеб ресурс или просто някаква информация.

Друга класификация се основава на функционалност и цел, т.е. какви проблеми на потребителите ще решава уебсайтът. Най-популярните видове са:

Уебсайтовете за персонални презентации са тези, които популяризират индивид в творческа или професионална перспектива. Тук можете да намерите различни сайтове тип портфолио, блогове на писатели, художници и т.н.

Корпоративните уебсайтове се създават с цел представяне на дадена организация. Тези уебсайтове трябва да предоставят информация за услугите и дейностите ѝ, преки контакти с нейните представители, да споделя основните предимства и философията ѝ, да показва портфолиото и признаците на доверие, като и препоръки и отзиви. Уебсайтът трябва да представи корпоративния бранд като достоверен, надежден и професионален. 

Уебсайтовете за електронна търговия са най-бързо развиващата се категория днес: основната им цел е да продават продукт или услуга онлайн. Платформата за електронна търговия дава възможност на потребителя да извърви целия път от избор до реална покупка с помощта на електронни устройства и интернет. 

Образователните уебсайтове представят още една обширна област от информационни онлайн платформи. Това са уебсайтовете, които имат съдържание за изучаване на нови неща, от енциклопедии и библиотеки до онлайн уроци и професионални курсове. 

Краудфъндинг сайтовете са група от платформи, придобили голяма полулярност през последното десетилетие. Това са уебсайтове за споделена дарителска дейност. Целят набиране на средства за различни дейности – от благотворителност до стартиране на нова идея или бизнес инвестиция.

Медийните уебсайтовете са вид онлайн списания или вестници. Тяхната цел е да информират потребителите за най-новите новини и събития.

Адаптивността на дизайна на уебсайта се отнася до неговата приспособимост към устройства с различен размер и операционна система. Все повече хора използват мобилните си устройства, вместо компютри и лаптопи, за да вършат много неща в движение – да търсят информация, да пазаруват, да се забавляват и т.н. Това налага уебсайтовете, създадени и разработени за компютри, да бъдат адаптирани към ефективна работа на телефони и таблети. Това е и една от основните характеристики, влияещи на класирането на уебсайта в търсачката. От тази гледна точка ще разгледаме два основни типа:

Статичният уебсайт използва страници с един размер и оформление за всички устройства и не е оптимизиран. Въпреки че те могат да бъдат по-бързи в аспекта на скоростта на зареждане на уеб страниците, дори този фактор не може да преодолее дискомфорта, който хората чувстват, когато трябва да увеличават страниците на екрана на мобилното си устройство, за да четат или натискат бутон. 

Динамичният (адаптивен) уебсайт е напълно оптимизиран за различни цели, което означава, че на различни устройства ще изглежда различно. Този подход отнема повече време и усилия, но прави навигацията много по-интуитивна, показвайки правилно ключовите интерактивни елементи, независимо от това какво е устройството. Няма нужда да казваме, че тази адаптация е най-удобната за потребителя.

Цялостен процес по изработка на уеб сайт

Цялостният процес по изработка на уебсайт не е лека задача и не се случва с един замах. Това са часове на планиране, анализиране, проектиране на перфектния потребителски интерфейс, разработване и тестване. Тук ще очертаем седемте основни етапа от този процес.

  1. Събиране на информация

Всеки уебсайт и приложение са различни. Затова първият етап е да  изследвате и събирате възможно много и релевантна на проекта информация. Една платформа за електронна търговия, която предлага дамски обувки, ще се различава от онлайн пазара на труд. По този начин задълбочени проучвания и анализи за индустрията, целевата аудитория, конкурентите, мотото на проекта, резултатите и т.н. предоставят прозрения и знания, необходими за разработването на безупречен уеб сайт. 

  1. Планиране

Солиден план, подкрепен от задълбочените изследвания и анализи, е пътна карта към дестинацията “Перфектен сайт”. В този етап се прави карта на сайта с информацията, събрана на първия етап. Основната ѝ цел е да се създаде удобен за потребителя уебсайт и да се зададе структурата на сайта. Карта на сайта е йерархичен списък на всички страници на уебсайтове и помага на екипа от разработчици да го изгради. Схематичният дизайн (wireframe) осигурява визуалното описание. Освен това решете какви функции ще има вашият уебсайт като вход, абонамент за имейл, администратор, чат на живо и много други.

  1. Дизайн

Вашият уеб дизайн е ключова част от успеха на вашето онлайн присъствие. Уеб дизайнът се създава според целевата аудитория. Уебсайт, който проектирате за НПО, е съвсем различен от този, който проектирате за търговия. Други неща, които трябва да имате предвид, са тема, цветове, позиционирането на текста, изображенията, навигацията, бутоните и др. Добрият дизайн не е само в естетиката, но и във взаимодействието с потребителя. Дизайнът на вашия уебсайт е по-критичен за реализациите, отколкото смятате.

  1. Разработка

Това е етапът, в който дизайнът се трансформира в работещ модел. Това е най-важната стъпка в изработката, тъй като графичният дизайн в предишния етап оживява. Може да бъде разделен на две части – frontend и backend. 

Frontend разработчиците са отговорни за оживяването на дизайна. Те вземат статичните елементи и ги трансформират в напълно функциониращи интерактивни уебсайтове. Frontend-а е това, което виждат и с което взаимодействат потребителите в браузъра.

Backend-ът е частта от уебсайта, която не се вижда от посетителите му. Тя се отнася до разработването на платформата от страна на сървъра, което е душата на frontend-а и превръща потребителския интерфейс в работеща уеб страница. Разработчиците на бекенд софтуер се уверяват, че цялата техническа логика и съхранение на данни е правилно внедрена. Създават и интеграция на база данни, разработка и интеграция на API, проверки за сигурност и т.н.

  1. Съдържание

Отличното и ангажиращо съдържание е необходимо, за да привлече вниманието на хората. Нужно е да публикувате съдържание през цялото време, за да постигнете целите си. Това може да бъде разширяване на информираността за вашата организация, запознаване на хората с нов продукт или услуга, привличане на потенциални клиенти и т.н. Както казахме по-нагоре, съдържанието не е само текст – то може да включва и снимки, видео, инфографики и други.

  1. Тестване

Рутинна част от процеса на уеб разработка. Всяка страница, връзки или бутони се тестват преди да стартирате сайта, за да сте сигурни, че нищо не е “счупено”. Всеки уебсайт преди да оживее в Интернет пространството  задължително се тества за няколко неща, включително: скорост на уебсайта, съвместимост между браузъри, тестове на множество екрани, мобилна версия и т.н.

  1. Поддръжка

След като един уебсайт е стартиран и е активен в мрежата, това не означава край на усилията ви. За да се избегнат допълнителни неудобства, повечето разработчици с удоволствие предоставят услуги за поддръжка. Възможно е да изникнат различни проблеми с дизайна или кодирането. Всякакви актуализации, модификации, корекции на грешки и разработване на допълнителни функции с цел повишаване на производителността са добре дошли за всеки уебсайт. Всичко това разширява капацитета и подобрява работата на платформата. Ако не обърнете внимание на най-ценния си дигитален актив, може да се сблъскате с неприятности като разочароващо преживяване за вашите потребители и вашето онлайн присъствие.

Източници:
1) Yourstory.com – 8 Stages of Website Development – A Complete Guide
2) Techuz.com – Web Development Process – A Guide to Complete Web Development Life Cycle
3) Uxplanet.org – FAQs: Does a Small Business Need a Website and Why to Hire a UX Designer?
4) Medium.com – Do I need a website for my business? 5) Uxplanet.org – The Big Guide into Different Types of Websites

Мисия

Мисията ни е да дигитализираме и образоваме обществото за онлайн и мобилни технологии. Целим да помогнем на микро, МСП, социални предприемачи, неправителствени организации и хора със свободни професии да дигитализират ефективно своята дейност – онлайн и мобилно. Специално внимание отделяме на децата в посока да използват образователни технологии и да ги създават, да търсят и да боравят с информационни дигитални продукти, решения и ресурси.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

ПОЛУЧИ ОНЛАЙН НАРЪЧНИК

Искаш ли да получиш БЕЗПЛАТНО онлайн наръчник с най-важната информация, която трябва да знаеш за един уеб сайт? Разбери каква е общата му структура, кои са основните му компоненти, какви функции трябва да притежава той, за да бъде успешен, съвременен, открояващ се от останалите и да бъде не просто уеб сайт, а уеб сайт, който успява!

Подобни публикации:

Изработка на онлайн магазин - Ваксинирай магазина си против корона-ирус (COVID-19)

Изработка на онлайн магазин – Ваксинирай магазина си против коронавирус (COVID-19)

Изработка на онлайн магазин – Ваксинирай магазина си против коронавирус (COVID-19) С бързите темпове на разпространение, вирусът COVID-19, вероятно ще бъде едно от определящите събития

Прочети повече »
Категории

Свържете се с нас:

Подарък за теб!

Искаш ли да получиш БЕЗПЛАТНО онлайн наръчник с най-важната информация, която трябва да знаеш за един уеб сайт? Разбери каква е общата му структура, кои са основните му компоненти, какви функции трябва да притежава той, за да бъде успешен, съвременен, открояващ се от останалите и да бъде не просто уеб сайт, а уеб сайт, който успява!