Изработка на сайт с WordPress, 2020г.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
изработка на сайт

Изработка на сайт с WordPress, 2020г.

С тази статия ще ви покажем как да създадете сайт от нулата.

През 2020 година всеки може да създаде уеб сайт, без да има значителни познания по процеса по изработка на сайт, дизайн или умения по програмиране. Независимо дали искате да създадете уеб сайт за себе си или своя бизнес, вие лесно може да го създадете като използвате правилните инструменти и ресурси.

От какво имате нужда, за да създадете сайт

1. Домейн – името на вашия сайт (например facebook.com)

2. Хостинг – място където да съхранявате вашия уеб сайт

3. WordPress – CMS (Content Manegement System – Система за управление на съдържанието)

Задължително трябва да си закупите домейн и хостинг. Без тези две фундаментални изисквания, изработката на сайт е невъзможна. Чрез домейн-а и хостинга, вашият сайт е напълно достъпен в интернет хората по целия свят. След като вече имате домейн и хостинг, то следващата стъпка е използването на CMS. В нашия случай това е WordPress. Тя е най-популярната платформа, като се използва в над 30% от всички уеб сайтове.

Изработка на сайт – Стъпка 1: Домейн

Първото нещо в процеса на изработка е да си закупите име на домейна. Името на домейна е името на вашия уеб сайт и адрес. Адресът се използва от потребителите, за да достъпят вашия уеб сайт чрез техните браузъри. Най-често срещаната цена на домейн е между 25 и 30 лв.

Изработка на сайт – Стъпка 2: Хостинг

Уеб хостингът е услуга, която хоства и съхранява файловете (съдържанието) на уеб сайта ви на защитен сървър(чисто и просто може да си го представяте като мощен компютър), който винаги работи. Без уеб хостинг сайтът ви няма да е достъпен за потребителите на интернет. В България хостинг компании са Superhosting, NS1, Jump, Siteground и други.

Изработка на сайт – Стъпка 3: Настройване на WordPress

След като вече имате домейн и хостинг трябва да изберете и инсталирате CMS за изработката на сайта ви. Такава платформа е WordPress. Препоръчваме ви я, защото не е особено трудна и могат да се разработят доста разнообразни сайтове.

Инсталирането на WordPress е сравнително лесно и основно се извършва с няколко клика на мишката благодарение на вашия хостинг. WordPress може да се инсталира и ръчно, но едва ли ще ви се наложи. Благодарение на това, че те е най-популярната CMS, то всеки хостинг предлага инсталирането ѝ по лесен начин.

Ето какво ще видите при повечете хостинг доставчици:

изработка на сайт
изработка на сайт

След като инсталирате WordPress вече сте започнали същинската част по изработката на сайт.

Вече имате генериран сайт от WordPress. С най-новата тема Twenty Twenty, той би трябвало да изглежда ето така:

изработка на сайт
изработка на сайт

На тази стъпка може да настроите и SSL/HTTPS. SSL се грижи връзката с вашите потребители да бъде сигурна. Ако се затруднявате, може да се обърнете за съдействие към хостинг доставчика.

Изработка на сайт – стъпка 4: Персонализиране на дизайн и структура

Тази стъпка от процеса по изработка на сайт, придава на вашия сайт стилен и привличащ, потребителите ,дизайн.

1. Избор на тема

WordPress темите са out-the-box дизайнерски пакети, които променят начина, по който изглежда целият ви уеб сайт. Инсталирането на теми е лесно, превключването между теми- също. Има налични хиляди безплатни и платени теми. Може да ги разгледате на wordpress.org

изработка на сайт
изработка на сайт

Темите, които са налични в директорията на WordPress са безплатни. Ако искате строго специфицирана тема, която не е в директорията на WordPress, то или трябва да я закупите, или да говорите с разработчици да я направят.

2. Инсталиране на тема

Следващата стъпка от процеса на изработка на сайт е инсталиране на избраната тема. За да инсталирате тема, трябва да влезнете в своя уеб сайт. Това става като въведете адресът на вашия уеб сайт и заредите админ панела. Влизате на YourDomainName.com/wp-admin с потребителското име и парола, които сте избрали на стъпка 3 от процеса на изработка на сайт.

След като сте влезнали в админ панела изберете Appearance -> Themes -> Add New

изработка на сайт
изработка на сайт

В полето за търсене въведете Neve (това е темата, която ще използваме тук, свободни сте да използвате тема, която вие поискате)

изработка на сайт
изработка на сайт

След това изберете Install, след което на негово място ще видите Activate.

3*. Изберете дизайн за темата

(Това е срещано само при някои теми) – в този момент на изработката на сайта, темата вече е активна, но трябва да направите още някои неща.

Ще видите съобщение.

изработка на сайт
изработка на сайт

Едно от страхотните неща на тази тема е, че получавате голямо разнообразие от дизайни. Натиснете синия бутон. Ще видите това:

изработка на сайт
изработка на сайт

Предлагат се повече от 20 дизайна безплатно, като те обхващат различни ниши като бизнес, ресторанти, фитнес, музика, храна, сватби, фотография, е-търговия, порфтолио и други. В това ръководство ще изберем първата, наречена Original. Инсталирането ѝ ще добави и всичко нужно като плъгини и съдържание, което е нужно, за да работи.

изработка на сайт
изработка на сайт

След това изберете Appearance → Neve Options, за да видите какви са възможностите на темата.

изработка на сайт
изработка на сайт

4. Добавете лого

Логото не е сред съществените моменти от изработката на сайт, но е много важно за бизнеса/продуктите/брандинга, така че е задължително да имаме лого.

Изберете Appearance → Neve Options → Upload Logo. Ще видите това:

изработка на сайт
изработка на сайт

Тук може да качите вашето лого и да въведете своето заглавие на сайта, както и лозунгът (tagline).

5. Настройване на цветове и шрифтове

Доста важна част, най-вече заради потребителите, които ще посещават сайта ни. За да генерираме трафик към нашия сайт и да привличаме нови потребители, то дизайни трябва да бъде харесващ се на потребители.

Изберете Appearance → Neve Options → Customize Fonts и Appearance → Neve Options → Set Colors

изработка на сайт
изработка на сайт

6. Добавете Sidebar

Sidebar = странична лента: – Изберете Appearance → Neve Options → Content / Sidebar. Това не е задължителна стъпка, но обикновено сайтовете имат нужда от sidebar. Имате възможно да изберете sidebar-ът бъде отляво, отдясно или да няма sidebar. Обикновено се слага отдясно.

7. Добавете widgets (джаджи)

Това са блокове със съдържание, които се появяват в страничните ленти.

Изберете Appearance → Widgets.

изработка на сайт
изработка на сайт

Отляво може да видите всички налични widgets, а отдясно страничните ленти, на които може да ги сложите. Достатъчно е само да ги приплъзнете до страничната лента, за да ги поставите там.

8. Експериментирайте

Не задължителна стъпка, но много полезна, от където може да научите някои неща.

Изберете Appearance → Customize и си поиграйте.

изработка на сайт
изработка на сайт

Изработка на сайт – Стъпка 5: Добавете съдържание към уеб сайта

Съществена стъпка от изработката на сайт е добавяне на съдържание в него, иначе за какво ви е празен уеб сайт? Страниците са същността на вашия уеб сайт. От техническа гледна точка страниците са просто документи, като дори не са много различни от познатите ви word документи. Уеб страниците се създават лесно, не нека първо обсъдим от какви страници се нуждаете.

Изключително важен момент в изработката на сайт е да сте наясно с това какви страници ще има на вашия уеб сайт и какво ще има на тях, каква ще им бъде структурата, и как ще бъдат свързани те. Обикновено не може да минете без следните страници:

  • Начална – това е първата страница, която потребителите виждат, когато заредят сайта ви
  • За нас
  • Контакти
  • Блог
  • Услуги
  • [Магазин]

1. Създаване на начална страница

Създаването на страници е повторяем процес. Повечето страници се различават по между си основно по съдържанието, така че след като създадете няколко страници, това ще стане доста лесна част, от процеса на изработка на сайт, за вас.

Ако използвате Neve, началната ви страница ще изглежда ето така:

изработка на сайт
изработка на сайт

За да я редактирате, изберете „Edit with Elementor“ в най-горната черна лента.

изработка на сайт
изработка на сайт

След това ще видите интерфейсът на Елементор – един от най-добрите пейдж билдъри за WordPress.

изработка на сайт
изработка на сайт

За да редактирате нещо, просто натиснете върху него. За повече подробности относно Елементор може да посетите официалния сайт: Elementor.com

Началната страница беше генирирана от темата. Нека сега да видим важният момент от процеса по изработка на сайт, а именно как се създават страници лично от нас.

2. Създаване на страници като „За нас“, „Контакти“, „ Услуги“

Тази стъпка от процеса по изработка на сайт е дори по-лесна от предната. Просто изберете Pages →Add new

изработка на сайт
изработка на сайт

В Add Title изберете заглавие на страницата. (За нас, Услуги или Контакти). След това изберете Edit with Elementor и направете страницата такава, какво я искате. Повторете това за всички страници, които искате да създадете.

Изработка на сайт – стъпка 6: Настройте менюто

Също съществен момент от изработката на сайт. Как ще навигирате сайта си без меню? Изберете Appearance → Menus и след това изберете Create a new menu.

изработка на сайт
изработка на сайт
изработка на сайт
изработка на сайт

1. Изберете име

2. Изберете кои страници да добавите към вашето меню (също може и posts / custom links)

3. Натиснете Add to menu

4. Чрез drag-and-drop (приплъзване) може да пренаредите менюто

5. Маркирайте primary

6. Save menu

Сега вече може да видите менюто на началната ви страница, в пълния му блясък. Това е. Вече имате хубав уеб сайт, който да използвате за вашите нужди.

В този материал ви представихме как да преминете през процеса на изработка на сайт сами, без да търсите помощ от професионалисти. Не забравяйте, че все пак изработката на сайт не е лесен процес и за да направите нещо стойностно, ще трябва да отделите значително количество време, ако нямате предишен опит. Ако искате нещо по-сложно, може да се наложи да се свържете с разработчици, които да ви помогнат. Като заключение може да добавим, че независимо трудно или не, изработката на сайт е много приятен процес. 🙂

За да научите някои от основните понятия и моменти от процеса по изработката прочетете следните статии: част-1 и част-2, а също така може да прочетете и за най-често пропусканите стъпки при процеса на изработка на сайт.

Източник: websitesetup.org – How to create a website

Мисия

Мисията ни е да дигитализираме и образоваме обществото за онлайн и мобилни технологии. Целим да помогнем на микро, МСП, социални предприемачи, неправителствени организации и хора със свободни професии да дигитализират ефективно своята дейност – онлайн и мобилно. Специално внимание отделяме на децата в посока да използват образователни технологии и да ги създават, да търсят и да боравят с информационни дигитални продукти, решения и ресурси.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

ПОЛУЧИ ОНЛАЙН НАРЪЧНИК

Искаш ли да получиш БЕЗПЛАТНО онлайн наръчник с най-важната информация, която трябва да знаеш за един уеб сайт? Разбери каква е общата му структура, кои са основните му компоненти, какви функции трябва да притежава той, за да бъде успешен, съвременен, открояващ се от останалите и да бъде не просто уеб сайт, а уеб сайт, който успява!

Подобни публикации:

Изработка на онлайн магазин - Ваксинирай магазина си против корона-ирус (COVID-19)

Изработка на онлайн магазин – Ваксинирай магазина си против коронавирус (COVID-19)

Изработка на онлайн магазин – Ваксинирай магазина си против коронавирус (COVID-19) С бързите темпове на разпространение, вирусът COVID-19, вероятно ще бъде едно от определящите събития

Прочети повече »
Категории

Свържете се с нас:

Подарък за теб!

Искаш ли да получиш БЕЗПЛАТНО онлайн наръчник с най-важната информация, която трябва да знаеш за един уеб сайт? Разбери каква е общата му структура, кои са основните му компоненти, какви функции трябва да притежава той, за да бъде успешен, съвременен, открояващ се от останалите и да бъде не просто уеб сайт, а уеб сайт, който успява!