Изработка на сайт – основни понятия, моменти и процес на изработка на сайт (ЧАСТ 2)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
изработка на сайт

Изработка на сайт – основни понятия, моменти и процес на изработка на сайт (ЧАСТ 2)

В тази статия ще ви запознаем с основните понятия и моменти при изработка на сайт, процесите, през които се преминава и ще споделим някои допълнителни ресурси за тези, които искат да научат повече.

Ако сте пропуснали първата част на статията, можете да я намерите тук

изработка на сайт
изработка на сайт

Какво обяснихме до тук и какво следва

След като вече се запознахме какво е уеб сайт, понятия като IP и HTTP, какво типове разработчици има и други, е време да продължим да със следващите понятия и моменти от процеса на изработка на сайт.

Изработката на сайт не е лесна като да преброим от 1 до 10. Всеки път процесът е различен в зависимост от типа на уеб сайта, езиците, които се използват и т.н.

В следващата секция ще представим кратък преглед на същинския процес по изработка на сайт, поглед към най-често използваните езици и какви са днешните CMS за изработка на сайт.

Планиране на процеса на изработка на сайт и създаване на карта на сайта

Всеки процес по изработка на сайт започва с план. Разработчиците наричат този план wireframe или sitemap(да не се бърка със sitemap.xml, който представлява файл и спомага на търсачките да обхождат и намират вашия сайт). Не е небходимо този план да бъде описан на официален документ. Този план просто представлява визия за вашия сайт, като дава на вас и на разработчиците начална точка и посока в същинския процес по изработката на сайт. Може да го начертаете на лист, дъска или да използвате инструменти като Slickplan.

Точно както един бизнес план представя на инвеститора вашите цели и резултати, така и планът представя на разработчиците идея какво вие „виждате“ за вашия уеб сайт, и какво е нужно, за да се изпълни. Може да създадете плана сами или да работите с разработчиците заедно.

Когато сте на тази стъпка в процеса на изработка на сайт, ето няколко въпроса, които трябва да си зададете:

1. Какви да бъдат отделните страници и какво трябва да има на тях?

2. Как може да организирате тези страници в категории? (За пример- може да ги организирате в менюто на началната ви страница)

3. Каква ще бъде йерархията от страници на сайта ви?

4. Как ще свържете страниците заедно?

5. Кои страници и категории са от съществено значение за вашия сайт и потребителското изживяване и кои страници могат да бъдат премахнати или комбинирани.

Писане на код – съществената част от изработката на сайт

Както споменахме и в първата част, в наши дни за изработка на сайт, дори не е нужно да пишете код и да имате някакви познания по това, но обикновено идва момент, в който се налага, дори това да бъде и една обикновена функция от 10 реда.

Днешните CMS-и се представят доста добре, но ако искате да създадете сравнително сложен и много функционален уеб сайт (като facebook или сайт на банка), то CMS не са опция и ще ви се наложи да прибегнете към класически начин за изработка на сайт, а именно – чрез писане на код (имайте предвид, че и в този случай се използват доста неща наготово, както при CMS, но това е тема на друг разговор).

И така, нека да разгледаме кои са най-често срещаните езици при изработката на сайт. (Имайте предвид, че дори да сте заложили на CMS, което най-вероятно сте направили, за изработка на сайт, то индиректно пак използвате езиците, за които ще споменем, защото CMS-ите ги използват задължително).

1. HTML

Вече го споменахме в първата част на този материал и се уточнихме, че HTML не е точно език за програмиране! (Имайте това предвид, като за повече информация може да проверите в интернет).

HTML е съкратено от HyperText Markup Language. Използва се от 90-те години на миналия век и представлява основата на всички сайтове, като също е и абсолютният минимум, който ви е нужен, за да стартирате изработка на сайт. Може да създадете сайт само и единствено с HTML. Друг е въпросът, че той няма да бъде добре изглеждащ и без функционалности. Затова съществуват езици като JavaScript и CSS, които подобряват и модифицират основната структура създадена от HTML.

2. CSS

Cascading Style Sheets. Също е фундаментален език за процеса на изработка на сайт и подобно на HTML е създаден през 90-те. Той се грижи изцяло за дизайна на сайта- за елементи като цветовете, шрифтовете, оформление и т.н.

3. JavaScript

Създаден също през 90-те и набрал невероятно голяма популярност през последните години, той се превърна в 3-тата фундаментална част от процеса на изработка на сайт. Използва се за добавяне на функционалности към сайта. Той прави сайта динамичен. JS е първият език, който се „разбира“ от браузърите, а днес с помощта на Node.JS той е и back-end език за програмиране. Превърна се в най-използваният език в света. Ако искате да имате съвременен и динамичен сайт, то JavaScript и незаменима част от процеса на изработка на сайт.

Тук може да, че HTML, CSS, JavaScript са голямата тройка в процеса на изработка на сайт. От server-side езиците се използват най-различни. Варианти са Java, C++, Python, PHP тъй като няма как да минете без база данни, имате нужда и от език като SQL. И все пак, без „голямата тройка“ процесът по изработка на сайт, не би бил възможен.

В първата част на материала споменахме, че при изработката на сайт двете основни страни са Front-end и Back-end. Нека ги разгледаме.

Back-end при изработка на сайт

Писането на код е една от най-сложните задачи при изработката на сайт, но не е единствената. Нека се съсредоточим върху back-end частта.

Back-end-ът обработва информацията, която се показва на front-end. Например back-end-ът на фейсбук съхранява вашите снимки, така, че вашите приятели да могат да ги разглеждат на front-end. Back-end-ът се състои от два основни компонента:

1. Бази от данни

Те отговарят съхраняването, организирането и обработването на информация, така, че тя да бъде извлечена чрез заявки от сървъра.

2. Сървър

Те са отговорни за изпращане, обработване и получаване на заявки. Те са посредник между базата данни и браузъра (клиента). Обикновено браузърът казва „имам нужда от тази информация“, сървърът знае как да я достъпи от базата дании, след което я изпраща на браузъра.

Тези компоненти работят заедно, за да изградят основата за всеки уеб сайт. Следователно това е и основна част от процеса по изработка на сайт.

При изработката на сайт, back-end разработчиците ще определят три неща:

1. Логическия код – той е множество от правила, отговарящи за това как вашият уеб сайт ще отговаря на заявките и как ще взаимодействат компонентите на вашия уеб сайт.

2. Управлението на базата данни – как сайтът ви ще организира, управлява и извлича информацията.

3. Инфраструктура – как ще бъде хостван вашият сайт.

Заб. Имайте предвид, че се нуждаете от back-end, когато вашият сайт се нуждае да съхранява някаква информация- например както фейсбук съхранява вашите снимки, информация кои са ви приятели и т.н. Следователно, ако сайтът ви е чисто информационен без да има нужда да пази информация, то може да минете и без back-end, като част от изработката на сайт.

След изграждането на тези компоненти, следващата част от процесът по изработка на сайт е front-end разработване.

Front-end при изработка на сайт

Ако някога сте си играли с CMS като WordPress, то вие сте се „докоснали“ до front-end разработването от процеса на изработка на сайт. Front-end-ът е важен- това е всичко, което вашите посетите, клиенти и потребители виждат от вашия уеб сайт.

Front-end обикновено е комбинация от HTML, CSS, JavaScript. Грижат се за динамиката, дизайна на сайта- за елементи като цветовете, шрифтовете, оформление и т.н.

Използване на CMS при изработка на сайт

Защо да използваме CMS, вместо да пишем „на ръка“ и да започнем от нулата? Използването на CMS в процеса на изработка на сайт е чувствително по-лесно от „писането на ръка“. По-нагоре вече обяснихме някои основни моменти.

При CMS използвате много back-end код на готово под формата на плъгини. Например вместо да пишете „тонове“ код, за да интегрирате плащане с дебитни/кредитни карти на вашия онлайн магазин, то CMS ви позволява чрез плъгин да го направите, без да има нужда да пишете каквото и да е.

(Очаквайте скоро и нашата статия за изработка на сайт чрез най-популярния CMS – WordPress)

Нека сега да разгледаме и последната(не по ред и важност разбира се; тази стъпка всъщност може да се извършва и като първа) стъпка от процеса на изработка на сайт, чрез която ще може да „качите“ вашия сайт в интернет.

Придобиване/купуване на домейн и хостинг

Разбира се, може да сте си купили домейн още преди да сте стартирали процеса на изработка на сайт. Ако нямате собствен сървър, където да „качите“ своя сайт и той да бъде достъпен в интернет, то ще имате нужда от хостинг, който ви предоставя тази услуга. В България такива са Superhosting, NS1, Jump, Siteground и други.

Бонус

Помощни ресурси при изработка на сайт

Процесът по изработка на сайт е дълъг и сложен и дори най-добрите не знаят или не помнят всичко. Всеки програмист ежедневно се сблъсква с проблеми, които ги разрешава благодарение на търсене в Гугъл. Когато сте в процес на изработка на сайт може да срещнете всякакви трудности и е добре да имате от къде да си помогнете или пък просто да научите повече. Ето й едни от най-добрите места за това:

  • TutorialsPoint
  • egghead
  • Khan Academy
  • freeCodeCamp
  • Treehouse

Да не забравяме и следните къмюнита:

  • Stack Overflow
  • Reddit

Представихме ви и втората част от статията за изработка на сайт- основни понятия, моменти и процес. Разгледахме същинската част от изработка на сайт, какви езици се използват, научихме какво е back-end и front-end. Очаквайте скоро и нашата статия за изработка на сайт чрез CMS.

След като вече се запознахте с основите може да прочетете и за някои често пропускани стъпки при изработката.

Източник: blog.hubspot.com – The Ultimate Guide to Website Development

Мисия

Мисията ни е да дигитализираме и образоваме обществото за онлайн и мобилни технологии. Целим да помогнем на микро, МСП, социални предприемачи, неправителствени организации и хора със свободни професии да дигитализират ефективно своята дейност – онлайн и мобилно. Специално внимание отделяме на децата в посока да използват образователни технологии и да ги създават, да търсят и да боравят с информационни дигитални продукти, решения и ресурси.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

ПОЛУЧИ ОНЛАЙН НАРЪЧНИК

Искаш ли да получиш БЕЗПЛАТНО онлайн наръчник с най-важната информация, която трябва да знаеш за един уеб сайт? Разбери каква е общата му структура, кои са основните му компоненти, какви функции трябва да притежава той, за да бъде успешен, съвременен, открояващ се от останалите и да бъде не просто уеб сайт, а уеб сайт, който успява!

Подобни публикации:

Изработка на онлайн магазин - Ваксинирай магазина си против корона-ирус (COVID-19)

Изработка на онлайн магазин – Ваксинирай магазина си против коронавирус (COVID-19)

Изработка на онлайн магазин – Ваксинирай магазина си против коронавирус (COVID-19) С бързите темпове на разпространение, вирусът COVID-19, вероятно ще бъде едно от определящите събития

Прочети повече »
Категории

Свържете се с нас:

Подарък за теб!

Искаш ли да получиш БЕЗПЛАТНО онлайн наръчник с най-важната информация, която трябва да знаеш за един уеб сайт? Разбери каква е общата му структура, кои са основните му компоненти, какви функции трябва да притежава той, за да бъде успешен, съвременен, открояващ се от останалите и да бъде не просто уеб сайт, а уеб сайт, който успява!