Изработка на сайт – основни понятия, моменти и процес на изработка на сайт (ЧАСТ 1)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
изработка на сайт

Изработка на сайт – основни понятия, моменти и процес на изработка на сайт (ЧАСТ 1)

В тази статия ще ви запознаем с основните понятия и моменти при изработка на сайт, процесите, през които се преминава и ще споделим някои допълнителни ресурси за тези, които искат да научат повече.

От нещата на 90-те години на миналия век почти нищо не е останало или е коренно променено, с изключение на едно. Това „нещо“ продължава да живее, да се развива и да запленява хората все повече. Да, точно така, това е Интернет. А горивото, което поддържа Интернет са уеб-сайтовете. Затова, нека започваме и да се запознаем с основите при изработка на сайт.

изработка на сайт
Изработка на сайт

Какво е процес по изработка на сайт?

Терминът изработка на сайт се отнася до работата, която се влага в направата на сайт. Това може да се отнася за всичко от единична уеб страница с текст до разработването на сложно уеб приложение или социална мрежа.

Повечето хора отнасят „изработка на сайт“ до уеб „маркиране“ и писане на код, но всъщност се включват още компоненти като client-side скриптове, server-side скриптове, сървърна част, мрежова сигурност, разработка на електронна търговия, разработка на система за управление на съдържанието.

Основи на изработката на сайт

След като вече дефинирахме какво е изработка на сайт, следва да разгледаме основите.

1. Какво е уеб сайт?

Уеб сайтовете са файлове, които се съхраняват на сървър, който хоства (т.е. съхранява файловете на сайта) уеб сайтове. Тези сървъри са свързани с гигантска мрежа наречена Интернет.

Тук ще обясним и разликата между Интернет и World Wide Web (WWW), тъй като двете понятия, често са бъркани или взаимозаменяеми според хората, но това е грешно. Интернет е глобална система от взаимно свързани компютърни мрежи. World Wide Web е една от услугите, които предлага Интернет. По-конкретно, WWW е колекция от документи и ресурси, които се свързани помежду си чрез хипервръзки и URL, намиращи се на уеб сървъри. Чрез използването на уеб-браузъри, ние имаме възможност да достъпваме тези документи. Браузърите представляват компютърни програми, които посредством интернет връзка достъпват уеб сайтовете. Нашият компютър се нарича клиент.

2. Какво е IP address? (Internet Protocol address)

Много важно понятие, което (ин)директно присъства в процеса на изработка на сайт, но е фундаментално за съществуването му. IP се възприема от повечето хора просто като някакъв набор от числа, но всъщност е много повече. То представлява набор от правила, които управляват взаимодействието в интернет.

За да получите достъп до някой сайт, трябва да знаете неговия IP адрес. Всеки сайт има IP адрес, който е уникален(с някои условности в наши дни, но няма да навлизаме в подробности в тази тема сега) и го разграничава от останалите уеб сайтове и устройства, свързани посредством интернет.

IP адресът на https://am-power.org/ e 78.128.76.139. Може да проверите IP адресът на всеки сайт посредством command promt в Windows, terminal в Linux, Network Utility > Traceroute на Mac или да използвайте сайтове, които предоставят тази информация. За да разберете IP адреса на вашето устройство, просто напишете в гугъл „what is my IP address“.

Казахме, че трябва да знаете IP адресът на някой сайт, за да го посетите, но това е доста сложно за запомняне, особено, ако трябва да запомните няколко адреса, нали? Ето затова съществуват така наречените domain names, благодарение на които не трябва да запомняме набор от цифри, а просто име. Всеки от вас пише facebook.com или youtube.com, но си няма никаква представа какви са им IP адресите, нали така? Ето защо IP е много важен термин в процеса при изработка на сайт.

3. Какво е HTTP – HyperText Transfer Protocol?

Също фундаментален термин от процеса на изработка на сайт, за който често хората забравят, тъй като ни е даден „наготово“ и не се налага да мислим за него.

HTTP свързва нас и заявката от нашия уеб сайт с отдалечен сървър, който съхранява цялата информация от уеб сайта. Това е набор от правила, също като IP, които определят как съобщеният да се изпращат чрез интернет. Позволява ни да прескачаме от сайт на сайт и от страница на страница в сайта. Когато въведем името на някой уеб сайт в браузъра, HTTP предоставя фреймуърк, така че клиентът (нашият компютър) и сървърът могат да „говорят един и същи език“, като отправят заявки и отговори един към друг посредством интернет. Убедихте се, че това наистина е фундаментална част от процеса на изработка на сайт, нали?

4. Какво е кодене/ писане на код?

Това е една от най-ярко изразените дейности при изработката на сайт, а може би и най-ярката. Представлява писане на код за сървъри или приложения. Използва се специален програмен език (при изработка на сайт такива са HTML (въпреки, че HTML не е точно език за програмиране!, но това сега не е важно), JavaScript, CSS, PHP и други). При изработка на сайт имаме нужда от 2 типа разработчици: Front-end и Back-end.

5. Какво е front-end?

Още се среща като client-side и представлява частта от уеб сайта, която виждате и чрез нея „разцъквате“ интернет. Благодарение на front-end имаме възможност да разглеждаме снимки, да гледаме видеоклипове, да подчертаваме текст и т.н. Когато информацията се прехвърля от сървъра към браузъра, front-end езиците позволяват на уеб сайта да работи, без да се налага непрекъснато да „говори“ с интернет. Front-end е и тази част от процеса на изработка на сайт, която отговаря за това как изглежда нашият уеб сайт.

6. Какво е back-end?

Още се среща като server-side и представлява частта от уеб сайта, която не виждаме. Това е дигиталната инфраструктура и за не-програмистите представлява просто набор от цифри, букви и символи, но това всъщност е поредната изключителна важна част от изработката на сайт.

7. Какво е Content Management System (CMS)?

Система за управление на съдържанието. Обяснено възможно най-просто и кратко- това е начин да имате уеб сайт, без да преминавате през класическите стъпки при изработка на сайт, което означава, че не е нужно да имате и програмистки способности, но практиката показва, че обикновено идва момент, в който те са нужни.

Ако все пак трябва да го дефинираме- CMS е уеб приложение или набор от програми, които се използват за създаване и управление на уеб съдържание. Това е модерният начин при изработка на сайт. Такава система е WordPress. Все пак имайте предвид, че повечето CMS-и вършат работа, когато имате нужда от малък, с по прости функции сайт. Разбирайте, че няма как да създадете новия фейсбук чрез съществуващите CMS-и. Тогава трябва да се върнете към класическия начин за изработка на сайт.

Защо процесът на изработка на сайт е важен?

Вие може да сте собственик на бизнес, който наема фрийлансър да се грижи за процеса на изработката на сайта, маркетолог, който представя своята визия на разработващия екип или пък човек, който иска да научи за изработката на сайт. Независимо кой сте или защо четете това, то разбирането на процеса на изработка на сайт ще ви бъде от полза в този технологично ориентиран свят.

Интернет все още продължава да расте и да завладява хората и скоро няма да си отиде. Всъщност той се превърна в основния портал за изследване, поддържане на връзка, образование и забавление. Към 2020 г. над половината население на Земята използват интернет по много различни причини.

Какво е общото между тези причини? Всички те изискват уеб сайта и квалифициран разработчик, който да се грижи за процеса на изработка на сайт и неговата поддръжка. Изработката на сайт е бързо развиваща се индустрия. До 2026г. се очаква заетостта на уеб разработчиците да нарасне с 15%.

Нека сега разгледаме типовете разработчици и кои, и за какво отговарят в процеса на изработка на сайт или софтуер.

По-горе споменахме, че при изработката на сайт имаме нужда от front-end и back-end разработчици. Общо взето се получава така, че уеб разработчиците овладяват множество типове уеб разработване.

1. Front-end

Както споменахме по-горе Front-end разработчиците се грижат са тази част от процеса на изработка на сайт, която отговаря за това как изглежда нашият уеб сайт. Те също така работят и върху потребителския интерфейс и за потребителското изживяване.

2. Back-end

Доста хора определят back-end разработчиците като по-важната част от изработката на сайт, но по-скоро не са прави. Този тип разработчици работят върху сървърната част на уеб сайтовете, програми и софтуер. Работят също със сървъра, операционната система, API (приложно-програмен интерфейс), бази данни, управляват кода за сигурност, съдържанието и структурата на сайта. Ето заради тези причини много хора смятат, че те са по-важната част от процеса на изработка на сайт, но това не е дискусия на тази статия.

3. Full Stack

Може да работи и върху back-end и върху front-end

4. Website

Синоним на предните три. Тези специалисти са ориентирани изцяло в изработката на сайт (за разлика от мобилни приложения, настолен софтуер или видеоигри)

5. Desktop

Специализирани са в разработването на софтуер, който „живее“ на вашия работен плот, като Windows, Mac OS, Linux. Обикновено не е част от процес по изработка на сайт, т.к. е специализиран другаде.

6. Mobile

Специализирани са в изработването на приложения за смартфони най-вече. Обикновено имат познания, с които могат да помогнат процеса на изработка на сайт.

7. Game

Специализирани са в разработването на компютърни и конзолни игри.

8. Embedded

Те работят с целия хардуер, който не е компютър. Това включва електронни интерфейси, потребителски устройства, IoT устройства, системи в реално време и др.

9. Security

Грижат се за сигурността на компютърните програми и уеб сайтове. Важна част от всеки софтуерен продукт, като и важна част в процеса по изработка на сайт.

До тук разгледахме основните понятия и моменти в процеса при изработка на сайт. В следващата част ще се посветим на същинската изработка на сайта, като ще разгледаме целия процес по изработка на сайт. Ще се запознаем с езици като JavaScript и CSS, с бази данни, ще разберем какво е domain name, също така ще се запознаем и със CMS, а също така ще споделим много ценни ресурси, чрез които ще може да навлезете в света на изработката на сайт.

За да преминете към следващата част на статията за изработка на сайт натиснете тук

Източник: blog.hubspot.com – The Ultimate Guide to Website Development

Мисия

Мисията ни е да дигитализираме и образоваме обществото за онлайн и мобилни технологии. Целим да помогнем на микро, МСП, социални предприемачи, неправителствени организации и хора със свободни професии да дигитализират ефективно своята дейност – онлайн и мобилно. Специално внимание отделяме на децата в посока да използват образователни технологии и да ги създават, да търсят и да боравят с информационни дигитални продукти, решения и ресурси.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

ПОЛУЧИ ОНЛАЙН НАРЪЧНИК

Искаш ли да получиш БЕЗПЛАТНО онлайн наръчник с най-важната информация, която трябва да знаеш за един уеб сайт? Разбери каква е общата му структура, кои са основните му компоненти, какви функции трябва да притежава той, за да бъде успешен, съвременен, открояващ се от останалите и да бъде не просто уеб сайт, а уеб сайт, който успява!

Подобни публикации:

Изработка на онлайн магазин - Ваксинирай магазина си против корона-ирус (COVID-19)

Изработка на онлайн магазин – Ваксинирай магазина си против коронавирус (COVID-19)

Изработка на онлайн магазин – Ваксинирай магазина си против коронавирус (COVID-19) С бързите темпове на разпространение, вирусът COVID-19, вероятно ще бъде едно от определящите събития

Прочети повече »
Категории

Свържете се с нас:

Подарък за теб!

Искаш ли да получиш БЕЗПЛАТНО онлайн наръчник с най-важната информация, която трябва да знаеш за един уеб сайт? Разбери каква е общата му структура, кои са основните му компоненти, какви функции трябва да притежава той, за да бъде успешен, съвременен, открояващ се от останалите и да бъде не просто уеб сайт, а уеб сайт, който успява!