Изработка на сайт – 4 често пропускани стъпки

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
изработка на сайт

Изработка на сайт – 4 често пропускани стъпки

В тази статията, за изработка на сайт, ще се запознаете с няколко стъпки, които са често пропускани, но съществени за изработка на сайт.

Всеки ден се сблъскваме със страхотни уеб сайтове. Някои от тях са с минималистичен дизайн и майсторско подредени, докато други са пъстри, пълни с движение и привличащи вниманието на потребителите. Сайтовете и от двата типа могат да бъдат страхотни. И трябва да бъдат страхотни. Но за да бъдат такива, процесът по изработка на сайт, трябва да започва доста преди съществената техническа част.

Всеки собственик на бизнес се старае да предлага своя продукт или услуга по начин, който да изпъква спрямо конкуренцията. Уеб сайтът може да ви помогне за това. Именно поради тази причина трябва да се отнасяте отговорно и внимателно към процеса за изработка на сайт. С тази статия се стараем да ви запознаем с някои често пропускани, но важни стъпки в процеса на изработка на уеб сайт.

Проучете от какво се нуждаят клиентите

изработка на сайт
изработка на сайт

Първо и най-важно, не забравяйте, че създавате уеб сайта за своите клиенти. Затова трябва да разберете техните нужди и очаквания. Трябва да задавате правилните въпроси. Трябва да „изследвате“ клиентите си. Това показва вашия професионализъм и без съмнение клиентите ще заобичат вашето поведение, след като им предоставите точно това, което се нуждаят. Тук комуникацията между вас, клиентите и агенцията, която се грижи за изработка вашия уеб сайт (най-вече техническата част) е от изключителна важност. Ние в Techsware се стремим да поддържаме постоянна връзка с вас, като ви информираме за прогреса на изработката на уеб сайта непрекъснато.

Изследвания и анализи

изработка на сайт
изработка на сайт

Преди да се премине към техническата изработка на сайта ,се изисква провеждането на стриктни анализи и проучване. Трябва да комбинирате информацията за работата на уеб сайта и да намерите проблемите, които може да възникнат по време на изработка на сайта. Все пак вашата основна цел е да осигурите лесно и приятно, за потребителите, изживяване на вашия уеб сайт.

Изследванията и анализите могат да отнемат известно количество време, но бъдете търпеливи и не забравяйте, че това е съществена част от процеса по изработка на уеб сайт.

Какво да преминем през методите на анализ

1. Първо най-важното- изследвайте анализа на използваемостта. Какво означава това? Трябва да определим типичните и характерни потребителски сегменти, които ще използват потребителите на нашия уеб сайт, когато работим върху дизайна по време на процеса на изработка на уеб сайта.

2. След това проверете и се убедете, че данните са релевантни и я изпратете на агенцията, която се грижи за изработка на уеб сайта.

3. Контролирайте процеса на изработка на уеб сайта. Комуникирайте с агенцията, която се грижи за това.

4. Ако в процеса изработка на уеб сайта, откриете някакви генерални грешки от ваша страна, то изследвайте отново по подобие на т.1

Използвайте уеб сайтове и инструменти за анализ в процеса на изработка на сайт. Те ще ви помогнат с методите за оформление на уеб страниците и съдържанието. В допълнение, други фактори в процеса на изработка на сайта са интерфейс дизайн и човешката намеса. Сайтовете за анализ ще ви помогнат с определянето на тези фактори и други проблеми с използването на сайта.

Освен това, не забравяйте,че процесът на анализ не приключва с етапа на изследването. Трябва да прилагате анализиране във всеки етап от процеса на изработка на сайт, включващ уеб дизайн, съдържание за сайта, техническа разработка на сайта. Вашите анализи трябва да оценят използваемостта и качеството.

Планиране на изработка на сайт

Всички дейности и компании се нуждаят и трябва да имат план. В областта на разработването има големи проблеми при планирането на изработка на сайт. Това се дължи на факта, че обикновено няколко екипа работят по изработката на сайта и много действия се сблъскват. От една страна уеб дизайнерите се стремят да завършат работата си по UX/UI (user experience/ user interface) без да мислят за работата на разработчика. От своя страна разработчиците се стараят да опростят кода и пропускат някои дизайнерски моменти. Ръководителят на проекта се старае да приключи изработката на сайта, без да се сблъсква с тези проблеми.

Основната цел на всички сайтове е да обслужват нуждите на своите клиенти. Някои от тях са информативни, докато другите се опитват да продават продукти или услуги. Всички сайтове разглеждат потребители като настоящ или потенциален клиент. Ето защо, трафикът е от съществено значение за уеб сайтовете. Ето защо маркетолозите ги оценяват чрез взаимодействието им с потребителя.

И така, първото нещо, което трябва да определите при планирането на изработка на сайт, е какво ще бъде неговото предназначение- информативен, продаващ услуги или продукти, социална платформа и т.н. Защо го споменаваме? Защо това е съществена част и, когато вие знаете какво искате, то тогава и за разработчиците е много по-лесно да направят това, което вие искате. Например, ако целта на вашия уеб сайт е да продавате продукти, то разработчиците ще се постараят да го направят така, че той да има възможно най-добри резултати в продажбите. Ако пък искате информационен сайт, то тогава ще се постараят да повишат потребителите и да направят интерфейсът интересен.

Освен това по време на планирането на изработка на сайта, трябва да се планира той да бъде адаптивен. Да има възможност, ако бизнесът ви „порасне“, то и сайтът да може да го последва.

Както споменахме по-горе, планирането е жизненоважно за всякакви дейности и бизнеси. За съжаление, когато се отнася до планирането на изработка на сайта, винаги има допълнителен проблем. Най-вече се дължи на много оперативни изисквания. Но да не забравяме, че планирането на изработка на сайт е също толкова важно, колкото и планирането на развитието на бизнеса ни.

Уеб сайтът – IT инструмент или маркетинг инструмент

Днешните уеб сайтове не са само IT инструмент или само маркетингов инструмент (срещат се бройка сайтове, които са изцяло насочени към това да бъдат „IT инструмент“, но те обикновено са изцяло информативни и са тясно насочени към някоя сфера, и се използват като типичен IT инструмент, който подпомага хората). В процеса на изработка имаме нужда и от разработчици, и от маркетолози. В процеса на поддръжката- също.

Ако трябва да обобщим- разработчиците имат по-голяма роля при изработка на сайта и поддръжката (най-вече техническата), докато маркетолозите се грижат уеб сайтът да носи дивиденти на бизнеса. Също така, маркетолозите трябва да участват и в процеса на подбор на съдържанието, избиране на структура и дизайн. Виждаме, че маркетолозите също имат съществена роля в процеса на изработка на сайт.

Има няколко популярни метода, които си използват при планирането на изработка на сайт и използването им е силно препоръчително, а в по-големите проекти- задължително. Като цяло при изработка на сайт, а и за друг тип софтуер, един от най-разпространените методи при планирането и проследяването на процеса на изработка на сайт, или друг софтуер е методологията Agile.

Следващата стъпка от процесът на изработка на сайт- Дизайн

изработка на сайт
изработка на сайт

Уеб дизайнът е сложен процес. Някои експерти твърдят, че уеб дизайнът е основната част при изработка на сайт и успехът се дължи на него. Много потребители признават, че добрият дизайн ги привлича.

В наши дни трябва да приемем, че уеб дизайнерът не трябва да се грижи само за това как ще изглежда сайта. Той е част и от маркетинговата стратегия. Дизайнът трябва да завладее потребителите, които са потенциални клиенти и да популяризира бранда, заедно с продуктите и/или услугите, които продава. И това трябва да го направи „тихо“, чрез своите „оръжия“ – дизайн, графики, интересно съдържание, взаимодействие на потребителя със сайта.

Няколко стъпки при изработка на сайт и определянето на дизайн

1. Идентификация на целта

Когато в процеса на изработка на сайт се стигне до дизайна, това трябва да бъде началната точка. Тук се обсъждат целите, изискванията, които трябва да покрива уеб сайтът. Трябва да определим всички цели на сайта и очакванията. Трябва да може да си отговорите на въпроси като:

  • Коя е основната таргет група?
  • Какво е основното очакване? Какво клиентите искат да видят на уеб сайта?
  • Каква е главната роля на сайта? Ще бъде проектиран за забавление, с информативна цел или с цел продажби?
  • Необходимо ли е сайтът да предава по същество основното послание на марката?
  • Разглеждали ли сте сайтове на ваши конкуренти? Какво мислите за тях? До колко вашият сайт трябва да се разграничава от техните?

2. Определяне на обхвата

След като определите своите цели, следващото нещо е да се определи „обхвата“ на дизайна. При тази стъпка от изработка на сайт вие ще изпълнявате изискванията, които уеб страниците и техните функции имат нужда. Също така тук трябва да направите и таймлайн за процеса на изработка на сайта.

3. Създаване на карта на сайта

Картата на сайта е основна точка, във всеки добре изграден сайт. Той дава на дизайнерите гъвкава концепция за информацията в уебсайта. Като метафора може да кажем, че изграждането на сайт без карта, е като да изградим небостъргач без строителен план. Ще бъде опасно и неуспешно. Ето защо, това е много важна стъпка от изработка на сайт.

4. Създаване на съдържание

След преминаването на предните стъпки от началния процес по изработка на сайт, трябва да започнем да създаваме съдържание за него. Съдържанието на текстовете трябва да бъде целенасочено. Основно по две причини. Първо – всяко съдържание носи действие и ангажираност. Съдържанието ангажира потребителите и ги кара да преминат към действия, които са важни за вас (например да купят вашия продукт). Второ – SEO (Search Engine Optimization) или Оптимизация за търсачки. Съдържанието също е важно за това да успеем да увеличим видимостта на уеб сайта си в търсачки като Гугъл, а и не само.

5. Визуалните елементи

Доста важна и много подценявана стъпка при изработка на сайт. Сред тези елементи влизат лого, снимки за сайта, иконките и т.н. Много хора не проумяват важността на тези елементи. Искат красив и привличащ потребителите, дизайн на сайта си, но нямат нужните материали като професионални или дизайнерски снимки, красиво лого в хубава резолюция или .svg формат. Оставят работата в ръцете на дизайнерите и те трябва да правят чудеса. Без снимки, които да поддържат контекста на сайта, не може да се създаде дизайн, който да поддържа бранда и продуктите му.

Бонус:

6. Локално тестване

След като сме изпълнили предните стъпки и сме стигнали то дук в процеса на изработка на сайта,трябва да разгледаме всички страници на сайта, дизайна на различни устройства, дали има технически неизправности като счупени линкове, а също и скоростта на сайта.

Представихме ви няколко често пропускани стъпки в процеса на изработка на сайт. Това е дълъг и обширен процес. Всяка стъпка е важна. Отношението към всеки детайл и компонент на сайта- също. Преди да преминете към техническата част от целия процес по изработка на сайт, първо трябва да си изясните стъпките, които сме описали в тази статия.

Ако сте изпуснали статиите ни за въведение в изработка на сайта, то може да ги посетите от тук: част-1 и част-2 или пък, ако вече сте ги прочели, може да видите как да направите своя уеб сайт с wordpress тук

Източник: webzool.io – Missed web development steps

Мисия

Мисията ни е да дигитализираме и образоваме обществото за онлайн и мобилни технологии. Целим да помогнем на микро, МСП, социални предприемачи, неправителствени организации и хора със свободни професии да дигитализират ефективно своята дейност – онлайн и мобилно. Специално внимание отделяме на децата в посока да използват образователни технологии и да ги създават, да търсят и да боравят с информационни дигитални продукти, решения и ресурси.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

ПОЛУЧИ ОНЛАЙН НАРЪЧНИК

Искаш ли да получиш БЕЗПЛАТНО онлайн наръчник с най-важната информация, която трябва да знаеш за един уеб сайт? Разбери каква е общата му структура, кои са основните му компоненти, какви функции трябва да притежава той, за да бъде успешен, съвременен, открояващ се от останалите и да бъде не просто уеб сайт, а уеб сайт, който успява!

Подобни публикации:

Изработка на онлайн магазин - Ваксинирай магазина си против корона-ирус (COVID-19)

Изработка на онлайн магазин – Ваксинирай магазина си против коронавирус (COVID-19)

Изработка на онлайн магазин – Ваксинирай магазина си против коронавирус (COVID-19) С бързите темпове на разпространение, вирусът COVID-19, вероятно ще бъде едно от определящите събития

Прочети повече »
Категории

Свържете се с нас:

Подарък за теб!

Искаш ли да получиш БЕЗПЛАТНО онлайн наръчник с най-важната информация, която трябва да знаеш за един уеб сайт? Разбери каква е общата му структура, кои са основните му компоненти, какви функции трябва да притежава той, за да бъде успешен, съвременен, открояващ се от останалите и да бъде не просто уеб сайт, а уеб сайт, който успява!