Изработка на онлайн магазин, всичко което трябва да знаете преди да започнете

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Какво е E-commerce и как ни помага за изработка на онлайн магазин?

E-commerce (E-търговия), известна още като електронна, онлайн или интернет търговия, е бизнес модел за покупка и прдажба на продукти или услуги с помощта на Интернет. Това е начин за правене на бизнес през интернет, без да се налага да посещавате физическия магазин.

Най-популярният пример за електронна търговия е онлайн пазаруването, но има и други видове дейности като онлайн търгове, онлайн билети и интернет банкиране.

Предимствата на Е-търговията – спрямо традиционната са очевидни:

 • Неограничени възможности от страна на клиента за проучване на пазара – Е-търговията позволява на клиента да открива, разглежда и поръчва стоките, които се предлагат двадесет и четири часа в денонощието, 365 дни в годината. Разнообразието на стоките, предлагани в различните търговски сайтове, е огромно.
 • Глобален достъп – на практика всички интернет потребители (потенциални клиенти) от целия свят имат достъп до съответния сайт. Това значително облекчава съответната компания в аспект развитие на офисна инфраструктура и разкриване на магазини, спестяват се и човешки ресурси.
 • Складова база – наемането и поддръжката на складови пространства не е необходимо, особено когато прдажбата не е на едро.
 • Удобство за клиента – доставката на закупената от клиента стока е „до вашата врата” Разплащането е облекчено – става по мрежата. Значително по-ниски цени на стоки и услуги – на базата на горе споменатите предимства, които са в непосредствена връзка с повишената онлайн конкуренция, чувствително по-ниските режийни разходи и създадените удобства за клиента
 • Рекламата – в мрежата тя е по-евтина от средата на конвенционалните медии – радио, телевизия и преса.

Защо се нуждаем от онлайн магазин за електронен бизнес? – Изработка на онлайн магазин

Когато решават къде да прдават продукти, много търговци избират между прдажба на пазар и изработка на онлайн магазин. Въпреки че всяка опция има свой набор от плюсове и минуси – и няма решение с един размер, който да работи перфектно за всички – ние вярваме, че предприятията, които са наистина сериозни за електронната търговия, трябва да имат собствен изработен онлайн магазин.

1. Създайте списък с имейли на клиенти и търгувайте директно с тях – изработка на онлайн магазин

Един от най-важните аспекти на наличието на собствен уебсайт е, че можете да търгувате директно на посетители и клиенти на уебсайта. За разлика от пазара, където хората, които купуват вашия продукт, са клиенти на пазара, прдажбата директно на потребителите на вашия уебсайт означава, че можете да съберете тяхната информация за контакт. Когато имате имейл адреси на вашите клиенти, можете да им изпращате промоции, да предлагате отстъпки и да обявявате нови продукти.

Получаването на многократни купувачи е много по-трудно на пазара, тъй като нямате директен достъп до клиентите си. Това ви дава по-малко възможности да осигурите добро обслужване на клиентите и да промотирате останалите си продукти. Тъй като е по-лесно и по-евтино да задържите клиент, отколкото да получите нов, комуникацията със съществуващите клиенти е необходима част от генерирането на приходи за вашия бизнес.

Можете да използвате тази информация защото така не само, че знаете кой е купувал от вас в миналото, но и знаете какво са купили, колко са похарчили и какво ги интересува. Така можете да повлияете и да предложите бъдещи покупки на вашите клиенти.

2. Създайте и укрепете марката си – изработка на онлайн магазин

Когато прдавате продуктите си на пазар, те са изброени по общ начин. От ограниченията на знаците или ограниченията на броя на думите до използването на лого, е малко или много място за персонализиране или брандиране. Всъщност марката на пазара е на преден план – не е ваша. Това прави почти невъзможно да се изгради познание и разпознаване на марката.

През повечето време посетителите и клиентите приемат, че вашият продукт принадлежи на пазара, без да осъзнават, че дори съществувате. С други думи, тези, които закупуват вашия продукт, ще запомнят пазара вместо вас.

Вашата цел трябва да бъде потребителите да свързват вашия продукт с вашата марка и да мислят за вашата марка, когато мислят за тази категория. Когато стартирате свой собствен уебсайт, вие получавате пълен контрол, включително начина, по който изглежда, какво казва и как работи. Възможностите са безкрайни. Можете дори да подсилите марката си като използвате персонализирани кутии. Така при отварянето на продукта, ще оставите трайно впечатление на клиентите си. Най-хубавото е, че получавате кредит за вашия продукт – не на пазара на трети страни!

3. Научете повече за вашата аудитория – изработка на онлайн магазин

Наличието на собствен уебсайт за електронна търговия ви помага да разберете по-добре клиентите си. Това включва демографски данни, като тяхното местоположение, както и как са намерили вашия уебсайт и са чували за вас. Можете да анализирате тяхното поведение на уебсайта си, като това, което са разгледали и пътя, който са поели, за да купят от вас.

Ако има определени източници на трафик, които привличат страхотни клиенти за вашия бизнес, можете да изберете да фокусирате усилията си там и да вложите повече пари в тези канали, тъй като знаете, че те са печеливши.

Не само получавате информация за съществуващите си клиенти, но и можете да научите информация къде са отпаднали тези, които не са завършили покупка. Може би това е продуктова страница, която няма достатъчно отзиви от клиенти или достатъчно добри снимки, или може би хората изоставят пазарските колички поради високите разходи за доставка.

Също толкова критично е необходимо да използвате тези прозрения, за да направите подобрения и да оптимизирате уебсайта си, за да увеличите реализациите и да ви помогне да прдавате повече.

4. Направете свои собствени правила – изработка на онлайн магазин

С изработката на онлайн магазин идва свободата за по-пряко въздействие върху сърфирането на клиентите:

 • Можете да добавяте снимки и видеоклипове на определени места.
 • Можете да промените оформлението и навигацията.
 • Можете да промените цветовата схема и темата на уебсайта.
 • Можете да редактирате разположение на бутони и текст.
 • Можете да разкажете историята на вашата компания.
 • Можете да добавите блог.
 • Можете да включите определени клиенти.


Най-важното е, че не е нужно да се притеснявате, че продуктите на конкурентите ви ще изскочат до вашите.

Можете също така да решите как да групирате и цените на продуктите и дали искате да предложите безплатна доставка. Предлагането на нещо безплатно може да повлияе на поведението на потребителите, тъй като клиентите искат да повярват, че получават добра сделка.

Със собствен уебсайт е по-лесно да експериментирате с този тип оферта, тъй като няма строги правила или разпоредби, които трябва да спазвате при изработка на онлайн магазин. Освен това не е нужно да се притеснявате за въздействието на тези промени върху маржовете си, тъй като не дължите процент от всяка прдажба на трета страна, както би било на пазара. С уебсайт вие в крайна сметка контролирате онлайн магазина си и имате възможност да тествате и утвърждавате какво работи.

5. Никога не е било по-лесно с платформите за изработка на онлайн магазин

С издигането на безплатни платформи за електронна търговия като Shopify, Magento и WooCommerce, изработка на онлайн магазин може да бъде доста лесен и бърз процес. Можете да въведете своите данни, да избирате от безплатни или евтини шаблони и да създадете желание за пазаруване за вашите клиенти.

Няколко от платформите за електронна търговия, достъпни днес, са хоствани и лесни за поддръжка, без да е необходим уеб разработчик или дизайнерски екип. Тези инструменти „направи си сам“ правят безпроблемно актуализирането на съдържание, добавянето на продукти и извършването на други корекции сами.

След като уебсайтът ви е работещ, дори може да бъде лесно да го интегрирате с другия софтуер, който използвате. Един често срещан пример е свързването на вашата платформа за електронна търговия със системата, която използвате за управление на изпълнението на поръчката.

Ако сте възложили изпълнение на 3PL, това може да оптимизира потока от информация, като елиминира необходимостта всеки ден да изпращате поръчките си до 3PL. Това означава, че вашият онлайн магазин автоматично изпраща поръчки на вашия доставчик за изпълнение, за да започне процеса на подбор, опаковане и доставка.

6. Изпълнете творчески маркетингови кампании – изработка на онлайн магазин

Само защото имате собствен уебсайт, не означава, че клиентите автоматично ще дойдат при вас. След като имате изработен онлайн магазин, ще трябва да работите, за да имате купувачи. Първата стъпка за придобиване на клиенти е да доведете трафика към вашия сайт. Не винаги е лесно да настроите правилните кампании; обаче имате много повече гъвкавост с начините, по които можете да накарате хората да намерят и купуват от вас.

Някои често срещани тактики включват използване на реклами във Facebook и Google, за да достигнете до вашата аудитория. Можете също да създадете съдържание за вашия уеб сайт, като изследвате и включвате ключовите думи, които хората използват, за да търсят решение като вашето. Имате възможност да стартирате промоции, за да генерирате интерес и да пренасочите минали купувачи.

Според Clutch 37% от купувачите казват, че отстъпките или купоните могат да ги привлекат обратно към уебсайтовете на търговците на дребно. Като цяло има безброй начини за привличане на хора към вашата марка – от създаване на видеоклипове до провеждане на конкурс – което може да доведе до прдажба.

Как да планираме електронният си бизнес? – изработка на онлайн магазин

Когато мислите за вашата бизнес идея, на първо място, трябва да разберете какво правите най-добре. Въпросите, които можете да си зададете са:

 • Какво прдавам?
 • На кого искам да го прдавам?
 • Как получавам своя продукт?

След като изберете продукт за прдажба, направете марката си най-атрактивната опция за вашата целева аудитория. За да сте сигурни, че съществуващите цели са достъпни и ясни, всяка от тях трябва да бъде настроена, като се фокусира върху SMART целите. Те са лесни за използване от всеки, навсякъде, без нужда от специализирани инструменти или обучение.

 • Specific (simple, sensible, significant)
 • Measurable (meaningful, motivating)
 • Achievable (agreed, attainable)
 • Relevant (reasonable, realistic and resourced, results-based)
 • Time-bound (time-based, time-limited, time/cost limited, timely, time-sensitive)

Как да започнем онлайн бизнеса си? – изработка на онлайн магазин

Изработката на онлайн магазин от нулата вече не е необходимо, тъй като процесът стана безпроблемен с появата на платформите за електронна търговия. Фактът обаче остава, че все още има малко неща, които трябва да се имат предвид, за да се осигури успех. Много начинаещи предприемачи имат общо запитване за необходимите стъпки, преди да пуснат онлайн пазар. Ето списък на всички важни неща, които трябва да направите, преди изработката на онлайн магазин, за да сте сигурни, че ще имате успех:

Стъпка 1: Изберете ниша за електронна търговия – изработка на онлайн магазин

Изборът на ниша е най-важната стъпка в стартирането на онлайн бизнес. Най-добре е да започнете този процес чрез идентифициране на успешни компании, които вече работят в тази сфера. Добър избор е  някоя между най-конкурентната и най-слабо конкурентната пазарна зона. Ако имате проблеми с тази част, стеснете я и направете нишата си по-конкретна.

Когато го стеснявате до маркетинг в микро-ниша, можете да класирате по-лесно съдържанието си за свързани ключови думи. Предимството е и наличието на много „раменни“ ниши, с които собствениците на фирми могат да работят заедно, за да увеличат клиентската база.

Стъпка 2: Изследване на бизнес модели – изработка на онлайн магазин

Целта е да намерите тип търговски модел, който да работи най-добре за вашия бизнес. Бизнес моделът се отнася до план за успешен растеж на бизнеса и как е свързан с текущите продукти или услуги в бранша.

По-долу са посочени четирите основни типа модели за електронна търговия. Те описват почти всяка транзакция, която се извършва между потребителите и онлайн бизнеса.

 • Бизнес към бизнес (B2B): Това е модел, при който се извършва размяна на стоки или услуги между фирми, вместо физически лица. Обикновено е ситуация, при която една компания предоставя стоки или услуги онлайн с други компании като своя целева аудитория.
 • Бизнес за потребители (B2C): Този модел се отнася до разпределението на стоки и услуги от бизнеса към отделните потребители. Примери за този модел са Amazon и PayPal.
 • Потребител за бизнеса (C2B): Обратното на B2C модела, това е, когато потребителят прдава своите продукти или услуги на бизнес или организация. Примери могат да бъдат програмисти, мениджъри на социални медии, създатели на съдържание и други доставчици на услуги, които работят онлайн.
 • Потребител за потребител (C2C): Когато потребителят прдава продукт или услуга на друг потребител, обикновено чрез уебсайт на трета страна. Пример от Magneto: „Обменът на криптовалути, които предлагат безсрочни сделки на потребителите. При такива обстоятелства борсата начислява такса за транзакцията, докато позволява на потребителите да сключват сделки с криптовалути помежду си. “

Стъпка 3: Персонажи на купувача и избор на продукт – изработка на онлайн магазин

Както вече споменахме, понякога, преди да развиете идеята за вашия бизнес, е още по-добре да помислите за персоните на купувача на вашата марка. Кои сте вие? Кои са вашите клиенти? Какво представлява вашият бизнес? Персоната на вашата марка трябва да отговаря на очакванията на вашите клиенти и продуктите, които сте избрали да носите.

Трябва да проектирате последователен имидж на марката, защото целта ви е да спечелите много целеви трафик във вашия бизнес. За да очаквате хората да купят вашия продукт, трябва да знаете на кого прдавате. В този случай анкетите са източник на качество. Чрез анкети ще получите по-добра представа за факторите, които водят клиентите ви да купуват отново и отново. По този начин можете да намерите хора, които наистина се интересуват от вашата марка.

Стъпка 4: Създайте марката и бизнеса си – изработка на онлайн магазин

След като идентифицирате логото, което искате да проектирате и целева група за вашия бизнес с електронна търговия, е време да започнете с идеи за продукти. Не забравяйте, че често по-малкото е повече.

Преди да инвестирате в продукта, го преценете внимателно. Почти всичко на вашия уебсайт, което вреди на поведението на посетителите, може да бъде тествано.

Също така, започнете да мислите за цената на продукта си и какви проблеми на клиента решават. Това ще ви даде по-добра представа как да настроите правилно своя модел на ценообразуване. Ако зададете прекалено ниска цена, бихте могли да се провалите с връщането на инвестицията. От друга страна, ако цената ви е твърде висока, голяма част от клиентите ви вероятно няма да могат да си ги позволят.

Стъпка 5: Сравнете и изберете идеалната платформа за изработка на онлайн магазин

В настоящата пазарна динамика най-икономичният и осъществим начин за стартиране на онлайн пазар е чрез платформата за електронна търговия. Следователно следващата практическа стъпка трябва да бъде сравняването на платформите за електронна търговия и избора на идеалната. Най-доброто за това е да проверите всички онлайн демонстрации на тези платформи – администратора, таблото за управление и търговеца.  Има огромен брой решения за всички, желаещи да започнат развитието на своя бизнес в дигитална посока. Някои от тях са WooCommerce, Magento, Shopify, OpenCart и други. Изборът на платформа за онлайн магазина е от особено значение, тъй като с правилната платформа, вие ще виждате потенциалните проблеми, преди те дори да се появят.

Стъпка 6: Маркетинг на вашите продукти онлайн – изработка на онлайн магазин

Проследявайте потока на трафика на вашия сайт. Можете да използвате аналитични инструменти, които да ви помогнат да наблюдавате и оптимизирате всяка стъпка от процеса на прдажба.

Ако забележите, че кривата на прдажбите не се увеличава, въпреки че увеличавате трафика към онлайн магазина си, разгледайте внимателно списъците с продуктите си и внимателно подобрете всяка страница. Съществуват хиляди маркетингови показатели за проследяване на успеха на вашия бизнес в електронната търговия, но само няколко от тях директно представят състоянието на вашия бизнес и могат да бъдат превърнати в полезни изводи, които ви помагат да се развивате.

Това са някои от най-важните показатели, които всеки собственик на магазин за електронна търговия трябва да проследява:

• Процент на реализация на прдажбите

• Избиране по имейл

• Стойност на живота на клиента

• Разходи за придобиване на клиенти

• Приходи по източник на трафик

• Средна стойност на поръчката

• Степен на изоставяне от пазарската количка

• Нетна промоционална оценка

Стъпка 7: Синхронизиране на данни с POS система – изработка на онлайн магазин

Един от големите страхове на собствениците на малък бизнес, които все още не трябва да направят прехода към онлайн света, е организиран, особено с данните за прдажбите и инвентара си.

Работата с физически магазин е достатъчно трудна; мисълта за добавяне на повече стрес при онлайн прдажбите е достатъчна, за да направи притежателя на малък бизнес неприятно.

За щастие тези страхове се премахват, когато бизнесът разполага с подходяща POS система.

Със POS система, една компания може да интегрира точка на прдажба с уебсайт, за да синхронизира своя инвентар, прдажби и други данни между физическа точка на прдажба и онлайн уебсайт за електронна търговия.

Това елиминира всякакви потенциални проблеми с добавянето на онлайн платформа към съществуващите ви записи за прдажби. Собствениците на фирми могат да проследяват точно инвентара, без да се страхуват да прдават продуктите си или под тях.

Заключение – изработка на онлайн магазин

Вече имате изработен онлайн магазин, предлагате страхотни продукти и услуги на местните клиенти, които посещават вашия магазин. И все пак, можете да им откажете много удобство и стойност, като нямате и магазин за електронна търговия.

Плюс това, вие противоречите на собствения си бизнес като изпускате възможността да предоставите тези страхотни продукти на повече хора и да генерирате повече приходи.

Най-просто казано, не трябва да допускате каквито и да е опасения или страхове да пречат на изграждането и експлоатацията на онлайн магазини за електронна търговия.

С възможностите на модерна POS система, няма допълнителен стрес, за да приведете бизнеса си в цифровата ера!


Източници:

Shipbob.com – 6 Reasons Why You Need Your Own Ecommerce Website

Paldesk.com – Ecommerce Guide – Introduction & How to Start an Ecommerce Business?

eHopper.com – 10 Reasons Why You Should Have an eCommerce Website Today

Мисия

Мисията ни е да дигитализираме и образоваме обществото за онлайн и мобилни технологии. Целим да помогнем на микро, МСП, социални предприемачи, неправителствени организации и хора със свободни професии да дигитализират ефективно своята дейност – онлайн и мобилно. Специално внимание отделяме на децата в посока да използват образователни технологии и да ги създават, да търсят и да боравят с информационни дигитални продукти, решения и ресурси.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

ПОЛУЧИ ОНЛАЙН НАРЪЧНИК

Искаш ли да получиш БЕЗПЛАТНО онлайн наръчник с най-важната информация, която трябва да знаеш за един уеб сайт? Разбери каква е общата му структура, кои са основните му компоненти, какви функции трябва да притежава той, за да бъде успешен, съвременен, открояващ се от останалите и да бъде не просто уеб сайт, а уеб сайт, който успява!

Подобни публикации:

Изработка на онлайн магазин - Ваксинирай магазина си против корона-ирус (COVID-19)

Изработка на онлайн магазин – Ваксинирай магазина си против коронавирус (COVID-19)

Изработка на онлайн магазин – Ваксинирай магазина си против коронавирус (COVID-19) С бързите темпове на разпространение, вирусът COVID-19, вероятно ще бъде едно от определящите събития

Прочети повече »
Категории

Свържете се с нас:

Подарък за теб!

Искаш ли да получиш БЕЗПЛАТНО онлайн наръчник с най-важната информация, която трябва да знаеш за един уеб сайт? Разбери каква е общата му структура, кои са основните му компоненти, какви функции трябва да притежава той, за да бъде успешен, съвременен, открояващ се от останалите и да бъде не просто уеб сайт, а уеб сайт, който успява!