Изработка на онлайн магазин – коя платформа да изберем?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Изработка на онлайн магазин – коя платформа да изберем?

След като вече сте наясно с изработка на онлайн магазин – всичко което трябва да знаете преди да започнете и сте приключили с документите, необходими за регистрация и легално стартиране на вашия бизнес за електронна търговия, вече имате марка и ще трябва да започнете да създавате своя уебсайт и онлайн магазин. Подобно на физическата витрина, този уебсайт ще бъде лицето на вашия бизнес – това е, което клиентите ви ще видят първо и какво ще използват за разглеждане и закупуване на вашите продукти или услуги.

1. Избор на домейн име при изработка на онлайн магазин

За да изработите вашият онлайн магазин, ще се нуждаете от домейн име. Това е адресът на вашия онлайн магазин, който  ще помага на купувачите да го намират. Ето някои елементи, които трябва да имате предвид при избора на вашето домейн име:

1.1. Име на домейн

В „Google.com“ името на домейна е Google. В идеалния случай името на вашия домейн трябва да е същото като името на вашия магазин.

1.2. Домейн суфикс

В „Google.com“ суфиксът е .com За онлайн магазин трябва да се стремите към .com суфиксът, а не към .org например, тъй като .org обикновено се използва от организации с нестопанска цел и други подобни организации. Въпреки че може да има място за творчество, .com е сигурен залог, тъй като е бил суфиксът на много успешни магазини за електронна. Ако не можете да намерите .com, друга възможност е да използвате .co или .net (по-малко за предпочитане).

Платформи като GoDaddy, Google Domains и Gandi продават домейн имена.

2. Изработка на онлайн магазин – коя платформа да изберем

Следващата стъпка, след като сте избрали домейн е да настроите самия магазин. Тук идва моментът, в който трябва да изберете правилната платформа за вас. Не изпадайте в паника, защото можете да оставите някой друг да направи тежката част за вас. Повечето платформи за изработка на онлайн магазин ви позволяват не само да създадете и стартирате вашия онлайн магазин, но и да персонализирате дизайна си, да управлявате инвентар, да приемате и изпращате поръчки, да получавате плащане и други.

Просто казано, платформата за електронна търговия е операционната система на вашия онлайн магазин.

Подобно на това как iOS или Android са операционните системи на вашия телефон, платформата за електронна търговия е операционната система на вашия магазин. Това често е изненадващо за хората, нови в света на електронната търговия, но там има десетки жизнеспособни платформи за електронна търговия! Всички те работят (от техническа гледна точка) и всички ви позволяват да изработите функционален онлайн магазин. Но не всички обаче са оптимизирани за всички видове потребители.

Ето някои от най-популярните платформи:

изработка на онлайн магазин
изработка на онлайн магазин

2.1. Shopify

Една от най-известните и популярни платформи за изработка на онлайн магазин, Shopify, предлага всеобхватно, удобно за потребителя решение с разнообразни добавки. Shopify е напълно хоствано решение за електронна търговия. Това означава, че всичко, което трябва да направите, е да се регистрирате за акаунт в Shopify.com и след това да настроите магазина си, като следвате указанията в онлайн интерфейса на Shopify. Можете да закупите абонамент за Shopify в един от четирите плана, като започнете от Shopify Lite на $ 9 на месец (този план обаче не включва пълен онлайн магазин). Също така можете да тествате безплатна пробна версия с Shopify.

2.2 WooCommerce

WooCommerce е приставка за електронна търговия за WordPress. Докато WordPress е най-популярната платформа за уебсайт от всички тях, настройката е малко по-сложна, отколкото при Shopify. Това, което получавате в замяна, е пълен контрол над вашия уебсайт и онлайн магазин, плюс можете да разраснете и разширите функционалността на магазина си по-лесно (и по-евтино) в бъдеще. Ако вече сте създали сайт на WordPress или сте запознати с платформата, можете да изтеглите WooCommerce, за да започнете да продавате на вашия сайт WordPress. Този плъгин е с отворен код, безплатен за изтегляне и включва пълния набор от функции за електронна търговия. В сравнение с Shopify обаче WooCommerce е най-подходящ за собственици на фирми, които имат някои технически познания, за да се възползват от нейния характер с отворен код. Използва се от редица уеб сайтове с висок трафик.

2.3. Squarespace

Най-често се смята за създател на уебсайтове, Squarespace също предлага възможности за електронна търговия и е известен с модерните си шаблони. Можете да избирате от два плана, специфични за електронната търговия, от Squarespace – Basic при $ 26 на месец или Advanced при $ 40 на месец. Подобно на Shopify, Squarespace е изключително удобен за използване и може да побере собствениците на бизнес от всички нива на технически умения. Squarespace също може да бъде тестван безплатно.

2.4. Magento

И накрая, ако искате да можете да персонализирате всеки аспект на вашия онлайн магазин, можете да изберете да използвате версия с Magento с отворен код. С тази платформа за електронна търговия можете да манипулирате всеки елемент и да персонализирате вашия сайт – но също така трябва да притежавате техническите умения (или да плащате за него), за да го направите.

Въпреки че е безопасно да се каже, че тази платформа обикновено не е подходяща за начинаещи в електронната търговия, ако имате необходимите технически умения или бюджета, който да платите за работа с програмист, ще откриете, че Magento вероятно предлага най-много от всеки отворен код решение на.

Както можете да видите, има много фактори, участващи при избора на платформа за изработване на онлайн магазин за вашият бизнес. Трябва да помислите за разходите, функциите, използваемостта и много други неща – в крайна сметка като основата на вашия бизнес за електронна търговия ще ви е необходима функционална система, която ви позволява да ставате и стартирате и управлявате операциите си на всекидневна база.

Следващото нещо, което трябва да направите, е всъщност работата по персонализиране и стартиране на вашия сайт. Трябва да помислите вашия онлайн магазин да е организиран, как искате да изглежда дизайнът, какви цветове искате да използвате и т.н. В зависимост от вашата платформа и бюджет, можете да решите сами да създадете и стартирате уебсайта си или може да инвестирате в професионален дизайнер или разработчик за съдействие.

3. Съвети при изработка на онлайн магазин

Когато настройвате уебсайта си, ще трябва да включите следните основни страници:

Магазин: Очевидна връзка към вашия магазин е задължителна, дори и да имате продукти за продажба на началната страница. Ако имате няколко различни вида продукти, можете да включите падащо меню за различни категории.

За нас: Не забравяйте да кажете на хората целта на вашия сайт и историята зад това как сте стигнали до тук.

Доставка / Връщане: Предоставете основна информация за логистиката на доставката и вашата политика за връщане на едно лесно достъпно място, така че клиентите да не трябва да разкъсват косата си, за да я търсят

Контакти / Свържете се с нас: Уверете се, че заглавката на вашия сайт дава на потребителите ясно място, за да кликнете за информация как да се свържат с поддръжката на клиенти.

ЧЗВ: Докато стартирате поддръжка на клиенти, ще започнете да получавате определен набор от въпроси за вашия магазин отново и отново. Вместо само да изпращате един и същ отговор милиард пъти, можете да компилирате всички тези отговори на страница „Често задавани въпроси“.

4. Кой е нашият избор за изработка на онлайн магазин?

WooCommerce е най-популярният начин за изграждане на магазин за електронна търговия за успешни сайтове. Той разполага с 25% от магазините за електронна търговия в първите 1 милион сайтове по света.

Защо WooCommerce е толкова популярен?

Има куп причини, поради които WooCommerce е толкова популярен начин за изработка на онлайн магазин:

? WooCommerce е безплатна, а базовият софтуер за WordPress също е безплатен.

? WooCommerce е с отворен код. Всеки може да влезе и одитира, променя или разширява кода.

? WooCommerce е с удобен и лесен за използване интерфейс. Не е нужно да сте експертен разработчик, за да стартирате магазин.

? WooCommerce е разширяема. Използвайки „плъгини“, можете да добавите всякакъв вид нова функционалност в магазина си, без да се нуждаете от технически познания.

? WooCommerce работи на всички устройства. Все повече хора пазаруват на смартфони и WooCommerce е готова да служи на тези хора.

? WooCommerce изглежда така, както искате. Използвайки „теми“, можете да контролирате как точно изглежда вашият магазин, без да се нуждаете от технически познания.

? WooCommerce е защитена. Освен че е с отворен код, WooCommerce идва от Automattic, компания за милиарди долари, която разполага с ресурсите за осигуряване на вашия магазин.

Какво можете да продавате с WooCommerce?

WooCommerce ви позволява да продавате почти всичко. ?

Най-популярната употреба е да продавате физически продукти, като тениски, бижута … всичко. Също така можете да използвате WooCommerce, за да продавате цифрови продукти или да таксувате за срещи, резервации, услуги и т.н.

Например, ако предлагате къща под наем за почивка на плажа, можете да използвате WooCommerce, за да оставите хората да резервират къщата ви и да платят таксата за резервация. Ако искате да продадете „нещо“ и приемете плащане за него, WooCommerce може да ви помогне да го направите.

Заключение

Да научите за изработката на онлайн магазин не винаги е лесно – но като направите една стъпка в даден момент, както показахме, можете да направите процеса по-управляем и да направите своя бизнес да работи доста бързо.

Освен това, има много предимства за изработка на онлайн магазин вместо физически – първоначалната инвестиция е много по-ниска, можете да започнете с големи или малки, а вашият онлайн магазин може да работи 24 часа на ден, седем дни на ден седмица, 365 дни в годината за клиенти от цялата страна (или по света, ако сте готови да доставите толкова далеч). Освен това е много по-лесно и по-евтино да разширите операциите, ако се наложи – всичко това го прави още по-полезно за начинаещите предприемачи.

Има обаче важни стъпки, които трябва да предприемете и да направите инвестиции, ако искате вашият бизнес да се превърне в история за успех в интернет. Трябва да се отнасяте към уебсайта си за електронна търговия като към всеки друг бизнес – да се съобразявате с данъчните закони, да получите необходимите разрешителни, да инвестирате в задържане на клиенти и комуникация и не забравяйте за изграждането на мобилна платформа. В днешно време, около 60% от продажбите идват чрез мобилни устройства.

„С електронната търговия наистина трябва да изградите доверие, защото хората не ви виждат лично … така че могат да бъдат скептични. Хубавото е, че с блогове и социални медии е по-лесно от всякога да се изгради това доверие. Дайте им вътрешен поглед върху живота и бизнеса ви и те ще искат да ви подкрепят. “

Източници:

Foundr.com – The Ultimate Guide To Starting And Scaling An Ecommerce Business

Codeinwp.com – How to Start an eCommerce Business From Scratch (In 10 Steps)

Foundera.com – How to Start an Ecommerce Business – A Step-by-Step Guide

Themeisle.com – What Is WooCommerce? WooCommerce 101, Explained for Beginners

Мисия

Мисията ни е да дигитализираме и образоваме обществото за онлайн и мобилни технологии. Целим да помогнем на микро, МСП, социални предприемачи, неправителствени организации и хора със свободни професии да дигитализират ефективно своята дейност – онлайн и мобилно. Специално внимание отделяме на децата в посока да използват образователни технологии и да ги създават, да търсят и да боравят с информационни дигитални продукти, решения и ресурси.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

ПОЛУЧИ ОНЛАЙН НАРЪЧНИК

Искаш ли да получиш БЕЗПЛАТНО онлайн наръчник с най-важната информация, която трябва да знаеш за един уеб сайт? Разбери каква е общата му структура, кои са основните му компоненти, какви функции трябва да притежава той, за да бъде успешен, съвременен, открояващ се от останалите и да бъде не просто уеб сайт, а уеб сайт, който успява!

Подобни публикации:

Изработка на онлайн магазин - Ваксинирай магазина си против корона-ирус (COVID-19)

Изработка на онлайн магазин – Ваксинирай магазина си против коронавирус (COVID-19)

Изработка на онлайн магазин – Ваксинирай магазина си против коронавирус (COVID-19) С бързите темпове на разпространение, вирусът COVID-19, вероятно ще бъде едно от определящите събития

Прочети повече »
Категории

Свържете се с нас:

Подарък за теб!

Искаш ли да получиш БЕЗПЛАТНО онлайн наръчник с най-важната информация, която трябва да знаеш за един уеб сайт? Разбери каква е общата му структура, кои са основните му компоненти, какви функции трябва да притежава той, за да бъде успешен, съвременен, открояващ се от останалите и да бъде не просто уеб сайт, а уеб сайт, който успява!