Изработка на онлайн магазин – 20 съвета за по-добре продаващ магазин

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email
Изработка на онлайн магазин - 20 съвета за по-добре продаващ магазин

Изработка на онлайн магазин – 20 съвета за по-добре продаващ магазин

След като вече имате изработен онлайн магазин, ще трябва да помислите за увеличаване на продажбите и привличане на повече клиенти. Повечето маркетолози сляпо харчат по-голямата част от маркетинговия си бюджет за придобиване на клиенти. Привличането на клиенти може да бъде дълъг и скъп процес и в доста случаи вместо да увеличи продажбите и приходите, става точно обратното – увеличават се разходите и се намалява печалбата.

Ако искате да увеличите продажбите си, трябва да помислите за начини, които едновременно да подобрят трафика към вашият магазин и да увеличат покупките. Следващите 20 съвета за по-добре продаващ магазин ще ви помогнат да постигнете тази цел:

Изработка на онлайн магазин – 20 съвета за по-добре продаващ магази

1. Оптимизирайте страниците си с продукти

Повече от очевидно е, че постигането на повече продажби на продукти е основната цел на тази статия. Но понякога е необходимо да направите крачка назад, за да направите крачка напред. На основното ниво вашият уебсайт и от своя страна вашите продукти трябва да бъдат лесно откриваеми онлайн. За щастие, това може да се постигне, като работите върху SEO (оптимизация за търсачки) на самите страници на вашите продукти.

Ето елементите, на които трябва да обърнете специално внимание, за да намерите продуктите си в Google:

  • Добавете заглавие и описание на страницата.
  • Персонализирайте URL адреса на страницата си.
  • Описанията на вашите изображения: известни също като alt текст, те могат да помогнат на вашите снимки да се класират в Google Images и по този начин да ви осигурят повече трафик.
  • Описанието на вашия продукт: бъдете много конкретни по начина, по който описвате продукта си, избирайте правилните ключови думи и ги внедряйте в своя текст. Също така, пишете много за всяка функционалност на вашия продукт. Колкото по-прецизна сте, толкова повече търсачки ще харесат вашата страница.

След като успешно оптимизирате SEO настройките на вашите продукти, ще бъдете по-откриваеми от всякога!

2. Започнете да водите блог

Следвайки SEO препоръките, стартирането на блог ви представя шепа възможности. Първо, един постоянно озаглавен блог със свежо съдържание наистина привлича вниманието на търсачките, така че не само ще имате повече връзки в интернет-света, а и цялостното ви класиране може да получи тласък. Второ, статиите в блога могат да ви помогнат да поставите вашия уеб сайт в SEO overdrive.

Друго страхотно нещо в това да имате блог? По принцип имате високоговорител и подиум, за да говорите за вашите продукти. Дава ви шанс да се заиграете и да напишете повече за вашите продукти, които с право биха влезли в техните описания на вашия магазин.

3. Предлагайте гаранция за връщане на парите

Често един от най-силните фактори в решението на потребителя да не купува нещо е опасението от риска – желанието да се избегне потенциална загуба. В повечето случаи този възприет риск е финансов. Защо някой трябва да купува вашите продукти? Ами ако не работят или клиентът не ги харесва? Дори малките покупки могат да носят такива опасения, така че преодолейте това от самото начало, като предлагате гаранция за връщане на парите.

Колкото по-малко опасения от потенциален риск имат клиентите, толкова по-голяма е вероятността те да купуват от вас, така че премахнете всичко, което би могло да разубеди потенциалните копувачи.

4. Добавете поп-ъп оферти към вашият магазин

Ако искате да увеличите продажбите в търговията на дребно, не пренебрегвайте потенциала на изскачащите оферти, които насърчават хората да се регистрират за вашия бюлетин или програми за лоялност. Използването на такива оферти може не само да увеличи значително броя контакти в базата ви данни (основен актив за бъдещи маркетингови кампании по имейл), но и да увеличи онлайн продажбите в краткосрочен план. Изскачащият прозорец може да се задейства при излизане от сайта, така че посетителите да го видят точно преди да напуснат страницата. Колкото повече хора се регистрират за вашия бюлетин или програма за лоялност, толкова повече потенциални продажби можете да направите в бъдеще.

5. Използвайте промо кодове

Всеки харесва сделките. Няма по-добър начин да го направите от провеждането на кампания за продажби на уебсайта ви за електронна търговия. Независимо дали става въпрос за процент отстъпка, сума в долар или дори сделка „купете х, вземете x безплатно“, получаването на отстъпка като тази може да превърне света в потенциален клиент. Как ще разпространявате талони зависи от вас. Кодът на талона може да бъде поставен на видно място на заглавната страница или заглавката на вашия уебсайт за всички, които да бъдат използвани, изпратен в бюлетин или дори ръчно създаден, след като лоялен клиент поиска конкретно такъв.

 Промо кодовете, безплатна доставка или 10% от първата им поръчка могат доста да увеличат продажбите на вашият магазин. Дори и да не завършат покупката, клиентите все пак се регистрират поръчката си и ги добавяте в базата си данни. Разбира се, клиентите могат да решат да се върнат по-късно, за да завършат продажбата.

6. Използвайте отзивите на вашите клиенти

Казват никога да не се доверяваме на непознат, но в действителност ние го правим постоянно. Когато правите покупки онлайн, клиентите могат да се колебаят да купуват от магазин, в който никога досега не са пазарували, отзивите от клиентите, могат да спомогнат за успешна покупка. Странно (но за щастие) едни и същи клиенти намират доверие в други непознати, като предишни клиенти на вашия магазин, които са добавили отзиви за вашите продукти. В интерес на истината, проучванията показват, че 85% от потребителите се доверяват на онлайн отзивите толкова, колкото на личните препоръки.

Прегледите на клиентите не само дават някаква представа на другите клиенти, които гледат на същите продукти, но също така са и платформа за вас да отговорите, показвайки, че цените отзивите на клиентите, като допълнително установите доверие на иначе колебливите. Обратна връзка е чудесен начин да подобрите действително продуктите си и да внедрите нови подобрения.

7. Насочете продуктите си към специфична аудитория във Facebook

Един от най-добрите начини за увеличаване на онлайн продажбите е да използвате данните, които имате за съществуващите си клиенти, за да намерите хора точно като тях. Facebook ви позволява да направите това чрез насочване към lookalike аудитории.

Lookalike аудитории във Facebook са по същество потребители във Facebook, които споделят характеристики и поведение на клиентите във вашата база данни. Вие качвате данните си във Facebook, който след това препраща към собствените си данни (и информация от трети брокери на данни), за да създавате съвпадения въз основа на посочените от вас критерии. Можете също така да използвате пиксели за проследяване и данни от инсталации на приложения, които да ви помогнат да създадете lookalike аудитории. Това е отличен начин да накарате данните за съществуващите ви клиенти да работят за вас, тъй като той ефективно ви позволява значително да разширите обхвата си с минимални усилия и да използвате силно насочени реклами, за да привлечете потребители на Facebook, които са много подобни на съществуващите ви клиенти.

8. Осигурете възможно най-много опции за плащане

Потребителите имат по-голям избор от всякога по отношение на това как всъщност плащат за стоки и услуги – някои предпочитат онлайн плащания, други наложен платеж. Предлагайки повече опции за плащане, включително по-нови услуги, които стават все по-популярни на мобилни устройства, вие улеснявате перспективите да ви дадат парите си. Разбира се, може да е трудно да оптимизирате вашия, за да включите всички тези опции, но това е чудесен начин за увеличаване на онлайн продажбите, особено ако вашият сайт има силен мобилен трафик.

9. Премахнете навигационната лента по време на приключване на поръчката

Всяка възможност, която дадете на клиент да се отдалечи от процеса на плащане, е шанс да загубите продажба.

Един от най-простите начини да задържите вниманието върху приключването на поръчката е като премахнете на навигационната лента от процеса на плащане. Принуждавайки потребителите да продължат процеса на плащане или да напуснат уебсайта, вие естествено ще изградите поток към успешна поръчка. Ако имате други връзки на страницата за плащане към други дестинации на вашия сайт, премахнете и тях. Страницата за плащане има само една цел – клиентът да приключи поръчката си.

10. Изоставена количка

Това е опция, при която клиент оставя продукти в количката си, без да приключи покупката. Ако продуктите останат там определен период от време, клиента получава имейл, който напомня на клиентите за артикулите, които са оставили в количка. По този начин клиентите се насърчават да приключат поръчката си. Мейлът може да бъде изпратен в рамките на 1-5 дни.

11. Включете известни личности към вашата рекламна кампания

Инфлуенсърите имат голяма сила в социалните медии. Когато говорят положително за нещо, това може да се превърне в тенденция, която ще се разпространи сред техните последователи. Всъщност дори можете да ги накарате да стимулират продажбите за вас, като комбинирате с партньорски маркетинг. Вместо просто да популяризират марката, инфлуенсърите имат по-голяма инициатива да превърнат последователите си в действително купуващи, така че също да печелят партньорска комисионна- Например ако инфлуенсър сподели промо код със своите последователи и те започнат да купуват.

12. Използвайте игри за увеличение на продажбите

Използването на игри за електронна търговия прави процеса на онлайн пазаруване по-вълнуващ и интерактивен, но също така вгражда някои скрити мотиватори. Основната идея е проста: това е като игра, клиентите действат повече, за да отключат постиженията или да съберат точки. Пример за такава игра е ако клиентите добавят артикул в количката, той печелят код с 15% отстъпка, който може да бъде използван, ако достигне стойност на поръчката от 100 лв.

13. Използвайте Google Analytics

Google Analytics е един от най-популярните софтуер за цифров анализ. Безплатната услуга на Google ви позволява да анализирате подробно информацията за посетителите на вашия уебсайт. Той предоставя ценни познания, които могат да ви помогнат да оформите стратегията за успех на вашия бизнес.

В днешно време почти всички бизнеси имат онлайн присъствие чрез уебсайт. Затова за вас става много важно да научите вътрешната структура на вашия уебсайт, за да видите дали той изпълнява целта си или не. Google Analytics ви дава възможност да разберете подробности за това какво правят хората, когато посещават вашия уебсайт, колко дълго остават и всички страници, които посещават на вашия уебсайт.

Независимо дали сте уебсайт за електронна търговия или информативен блог, определено бихте искали да разберете и изучите поведението на посетителите си, за да постигнете по-добри резултати.

14. Използвайте Google AdWords

Google AdWords е онлайн рекламна програма на Google, която ви позволява да създавате онлайн реклами, за да достигнете до аудитории, които се интересуват от продуктите и услугите, които предлагате. Платформата на AdWords работи с реклама на плащане на кликване (PPC), т.е. трябва да плащате всеки път, когато посетител кликне върху рекламата Ви.

Google AdWords ви позволяза да правите Gmail рекламни кампании. Рекламите в Gmail са интерактивни реклами, които се показват в раздели „Промоции“ и „Социални“ на вашата пощенска кутия. Някои от тези реклами се разширяват. Когато щракнете върху някоя от тези реклами, тя може да се разшири точно като имейл. Разширената реклама може да включва изображения, видео или вградени форми.

Изработка на онлайн магазин - GoogleAds
Изработка на онлайн магазин – GoogleAds

15. Използвайте банери

Банерните реклами са рекламни изображения, вградени в уеб страници, които показват продукт или марка и се свързват към уебсайта на рекламодателя. Повечето компании ги използват под една или друга форма, защото са достъпна, измерима и ефективна среда за повишаване на информираността за марката.

Дизайнът на уеб банери е сред най-плодотворните форми на маркетинг, използвани в днешния онлайн свят и се предлага във всякакви форми и размери. Дизайнът на уеб банери е свързан със създаването на възможно най-кликващи рекламни банери.

16.Кръстосани продажби и препродажби

Сред най-популярните техники за продажба е кръстосаната продажба и препродажбата. Те се състоят в предлагане на допълнителни продукти в магазините за електронна търговия. Този метод често се използва за откриване на нов продукт или за предлагане на услуга, необходима за работата на основния продукт.

17. Безплатна доставка

Това е класическа, но ефективна техника, която стимулира покупките. Можете да ограничите тази оферта от определена сума при поръчки или да я разрешите до всяка поръчка. Нашият съвет е: предлагайте транспортните разходи за всяка първа поръчка. Това насърчава потребителите да открият вашия магазин и това увеличава вашата база от нови клиенти.

18. Въпроси и отговори на продукта

Това ще забележите на страниците на известни магазини. Най-популярните въпроси на клиентите се публикуват заедно с продукта и отговорите на самите клиенти. Това е интересен начин за създаване на съдържание за даден продукт и отговор на въпроси, които клиентът може да има, преди да направи покупка. По-малко клиенти ще изпитат нужда да използват чата на живо или други функции за поддръжка, когато предварително публикувате отговорите на популярни заявки, свързани с продукта. Това ще даде малко място за дишане на вашия екип за поддръжка.

19. Добавете списък с желания

Един от най-често срещаните проблеми е когато продуктът се изчерпа. Тук идва въпросът как бихте могли да задържите всички онези клиенти, които искат точно този продукт и не могат да го намерят другаде? Отговорът е прост – бихте могли да им позволите да се абонират за списък с желания, можете да добавите опция да могат да получат известие, когато желаният от тях продукт бъде наличен отново.

20. Плъгини за увеличаване на продажбите

Ако вашият магазин е изработен с помощта на WordPress и WooCommerce, има изключително добри плъгини, които можете да използвате за увеличаване на трафика и продажбите на вашият онлайн магазин.

Заключение

Няма точно определена стратегия за оптимизиране на онлайн магазините. Вместо сляпо да следвате тактики, карайте клиентите да се чувстват специални и винаги ги дръжте уведомени. Има много стъпки, които участват в пътя на покупката, от пристигането на вашия уебсайт до успешното завършване на транзакцията. Отделете време да разгледате всяко взаимодействие, за да сте сигурни, че предоставяте най-безгрижното и безпроблемно потребителско изживяване. Когато внедрявате нови инструменти и технологии, не забравяйте да тествате новия интерфейс, за да видите какво работи за вашата аудитория. Най-важното е винаги да слушате клиентите си. Това е ключът, за да продължите да се връщат и да ви помогне да подобрите своя онлайн магазин, за да привлечете повече от идеалните си купувачи.

Източници:

Wordstream.com – 25 Ways to Increase Online Sales

Wix.com – How to Sell More Products & Services Online

Bigcommerce.com – 31 Ecommerce Email Marketing Tips to 5x Your Conversion Rates

Мисия

Мисията ни е да дигитализираме и образоваме обществото за онлайн и мобилни технологии. Целим да помогнем на микро, МСП, социални предприемачи, неправителствени организации и хора със свободни професии да дигитализират ефективно своята дейност – онлайн и мобилно. Специално внимание отделяме на децата в посока да използват образователни технологии и да ги създават, да търсят и да боравят с информационни дигитални продукти, решения и ресурси.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

ПОЛУЧИ ОНЛАЙН НАРЪЧНИК

Искаш ли да получиш БЕЗПЛАТНО онлайн наръчник с най-важната информация, която трябва да знаеш за един уеб сайт? Разбери каква е общата му структура, кои са основните му компоненти, какви функции трябва да притежава той, за да бъде успешен, съвременен, открояващ се от останалите и да бъде не просто уеб сайт, а уеб сайт, който успява!

Подобни публикации:

Изработка на онлайн магазин - Ваксинирай магазина си против корона-ирус (COVID-19)

Изработка на онлайн магазин – Ваксинирай магазина си против коронавирус (COVID-19)

Изработка на онлайн магазин – Ваксинирай магазина си против коронавирус (COVID-19) С бързите темпове на разпространение, вирусът COVID-19, вероятно ще бъде едно от определящите събития

Прочети повече »
Категории

Свържете се с нас:

Подарък за теб!

Искаш ли да получиш БЕЗПЛАТНО онлайн наръчник с най-важната информация, която трябва да знаеш за един уеб сайт? Разбери каква е общата му структура, кои са основните му компоненти, какви функции трябва да притежава той, за да бъде успешен, съвременен, открояващ се от останалите и да бъде не просто уеб сайт, а уеб сайт, който успява!